BIJENALE SCENSKOG DIZAJNA 1997-2006.

Sagledavajući složenu strukturu umetničkih disciplina, inženjerskih tehnologija i zanata koja čini scenski događaj, a u želji da se na jednom mestu, kompetentno i ravnopravno susretnu ljudi iz svih institucija i sredina – pozorišta, škola i fakulteta, projektantskih biroa i izvođačkih preduzeća, umetničkih ateljea i profesionalnih agencija – koje svojim delovanjem učestvuju u koncipiranju, pripremi ili realizaciji scenskih događaja, osnovano je Jugoslovensko društvo za umetnost i tehnologiju spektakla (YUSTAT). Osnovni zadatak ove asocijacije profesionalaca i stručnih institucija je da, kroz različite oblike i metode rada, pomogne ustanovljavanje, razvoj i valorizaciju svih oblasti, delatnosti i procesa koji grade fizički korpus i opremu scenskog prostora, kao i sredstva komunikacije i korespodencije teatra i svih oblika spektakla, sa javnošću, kulturnom i građenom sredinom. Uz organizaciju obrazovnih i informativnih programa, naučnih i stručnih skupova, izdavaštvo, rad na utvrđivanju profesionalnih normativa i standarda, međunarodnu saradnju u okviru OISTAT-a (Međunarodne asocijacije za scenografiju, arhitekturu, tehniku i tehnologiju pozorišta, čiji je YUSTAT centar za Jugoslaviju) i van nje, jedan od ključnih segmenata rada Društva predstavlja kontinuirana izlagačka delatnost.

U tom smislu, kao jedan od najznačajnijih permanentnih projekata YUSTAT-a, ustanovljeno je Bijenale scenskog dizajna. Struktura ove izložbe naglašava trojni karakter spektakla (prostor – scena – događaj), ali i procesa produkcije (autorski rad – tehnička razrada i priprema – realizacija). Tako u prvi plan Bijenala, uz likovni i zvučni dizajn spektakla, dizajn scenskog prostora i sredstava promocije i komunikacije, staju radovi iz oblasti primenjene scenske umetnosti i zanatskog umeća.

Osnovni zadatak Prvog bijenala scenskog dizajna je da pokaže mnoge slojeve u kojima je izgrađena struktura scenskog događaja i time istakne već ustanovljene vrednosti, a jednako podstakne i ohrabri traganja za novim putevima i poljima. Istovremeno, Bijenale je i selekciona izložba za izbor radova koji Jugoslaviju predstavljaju na Praškom kvadrijenalu, nesumnjivo najznačajnijoj međunarodnoj manifestaciji u oblasti scenskog dizajna.

Online simpozijum: Prakse scenskog dizajna – ka novom bijenalu (17-19.12.2020.)

Katalog 1. BIJENALA SCENSKOG DIZAJNA

Katalog 2. BIJENALA SCENSKOG DIZAJNA

Katalog 3. BIJENALA SCENSKOG DIZAJNA

Katalog 4. BIJENALA SCENSKOG DIZAJNA

Katalog 5. BIJENALA SCENSKOG DIZAJNA

Katalog 6. BIJENALA SCENSKOG DIZAJNA

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.