Aleksandra Ilić

Aleksandra Ilić (Beograd, SFRJ, 1961) je menadžer i producent umetnosti, radija i kulture. Diplomirala je pozorišnu i radio produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je na postdiplomskim studijama u Parizu (Formation Internationale Culture) u oblasti kulturne politike i savremenog menadžmenta u kulturi.

Od 1984. godine bavila se novinarstvom, najpre radijskim, kao urednik i voditelj u emisiji Ritam srca, a zatim kao novinarka TV Beograd (Petkom u 22, Hronika Festa, Hronika Bitefa, Hronika Festivala kratkog metra). Učestvovala je i kao voditelj programa od 1988 – 1991. u stvaranju 3. kanala TVB koji je nastao iz 24-časovnog emitovanja programa za vreme Festa. U to vreme, tokom Bitefa angažovana je kao vođa stranih trupa koje su dolazile na Festival. Odmah nakon toga usledio je poziv od Mire Trailović da radi na inauguraciji Bitef Teatra, koji je otvoren 1989. godine.

Od 1990. godine zaposlena je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najpre kao PR menadžer i producent za međunarodnu saradnju. Tokom svoje karijere radila je i kao novinar u pisanim medijima u Francuskoj gde se bavila političkim novinarstvom. Nakon toga angažovana je kao povremeni producent i prevodilac na teritoriji tada već bivše Jugoslavije. Od 1999. do 2003. radi kao dopisnik France 2 i francusko-nemačke TV Arte iz Beograda. U JDP se vraća 2003. godine na mesto pomoćnika direktora. Od 2005. do 2007. obavljala je funkciju Izvršnog direktora Bitefa.

Danas, njena profesionalna aktivnost zasniva se pre svega na radu u JDP-u gde pokušava zajedno sa svojim kolegama da održi korak sa savremenim evropskim pozorištima.