Filip Jovanovski

Filip Jovanovski (Bitolj, 1979) je vizuelni umetnik sa izrazitim interdisciplinarnim pristupom. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Skoplju i magistrirao na odseku za slikarstvo, Fakulteta likovnih umetnosti u Skoplju.

Jovanovski istražuje različite medije i njihovu interdisciplinarnu povezanost – vizuelnu umetnost, pozorište, video, film i prostornu instalaciju. U poslednje vreme sarađuje sa državnim fakultetima u zemlji kao što su Fakultet dramskih umetnosti u Skoplju i
Arhitektonski fakultet u Skoplju, kreiranjem interdisciplinarnih obrazovnih aktivnosti koje
obično imaju performativno predstavljanje.

On stvara dugoročne umetničke i društveno angažovane projekte, koji se zasnivaju na
istraživanju i često u saradnji sa različitim zajednicama. U svojim projektima pokušava da razotkrije skriveni mehanizam dominantnih pozicija moći koji vodi ka destrukciji javnog prostora i javnosti uopšte, dok dekonstruiše i podstiče različite alternative kapitalističkom načinu životа. Njegovi radovi su transformacija političkih i društvenih kategorija u prostorne slike. Često koristi javne prostore za svoje radove ili ih kreira, kao i nekonvencionalne i alternativne izložbene prostore.

Njegov projekat „Ova zgrada govori istinu“, (This building talks truly), kustoskinje Ivane Vaseve, predstavio je Republiku Severnu Makedoniju na Praškom kvadrijenalu dizajna i prostora 2019, na kome je osvojio prestižnu Zlatnu trigu (glavnu nagradu Praškog kvadrijenala) za najbolju izložbu. Bio je jedan od autora makedonskog paviljona pod nazivom Freeing Space koji je predstavljen na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2018.
Umetničku ekspresivnost i potencijal istražuje i u oblastima scenografije. Do sada je napravio oko 30 scenografija za pozorište. Jovanovski je imao preko 15 samostalnih izložbi i prezentacija u zemlji i inostranstvu i učestvovao na preko 40 grupnih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada poput nagrade za najbolju scenografiju na festivalu „Vojdan Černodrinski” u Prilepu (2010, koautor), Specijalne nagrade za arhitekturu, Udruženja arhitekata Makedonije (2014, koautor), Nagrada za mladi vizuelni umetnIk DENES, Centra za savremene umetnosti Skopje (2013), nagrade Ladislav Barišić od strane AIKA – Makedonija, za istraživački projekat (2015, koautor) itd.

Od 2007. godine je umetnički direktor AKTO Festivala za savremenu umetnost, osnovan u Bitolju i deo je tima koji vodi organizaciju „Fakultet za stvari koje se ne uče” (Faculty of things that can’t be learned (FR~U)) koja deluje u domenu umetnosti i kulture.