Mirko Radonjić

Mirko Radonjić (1984, Podgorica / CG / SFRJ) vizuelni je umjetnik i pozorišni reditelj. Završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti, te pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti, na Cetinju.

Kao vizuelni umjetnik radio je objekte i instalacije koji su propitivali ideje prostora i prisustva. Izlagao je kolektivno i samostalno u Crnoj Gori, regionu i šire.

Kao pozorišni reditelj sarađivao je sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice, Kraljevskim pozorištem Zetski dom sa Cetinja, Kotorskim festivalom pozorišta za djecu, Narodnim pozorištem iz Subotice, Studiom K Szinhaz iz Budimpešte, Narodnim pozorištem Marin Sojesku Krajova, a jedan je od značajnijih predstavnika nezavisne scene u Crnoj Gori. Njegove predstave nastajale su prema klasicima svjetske literature, kao i prema savremenom domaćem tekstu, i nagrađivane su na festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, i Bugarskoj. 

Pored režije, bavi se scenografijom i dizajnom svjetla, a od 2014. godine jedan je od predavača u Dramskom studiju Prazan prostor.

Na skoro održanom Bijenalu scenskog dizajna 2022. predstavi Ana Karenjina, u režiji Mirka Radonjića i koprodukciji Dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice i Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, dodijeljena je Specijalna nagrada (ex aequo) „za kreativno zajedništvo autorskog i izvođačkog tima, shvaćeno kao presudni gradivni element scenskog dizajna”.

Fotografija: Duško Miljanović