Kreativnost bez straha i potčinjenosti

Deen Haag, Kraljevina Holandija, 9-10. decembar

Iako novinarstvo kao profesija nije slobodan govor, već govor prinuđen jezikom i specifičnim odnosom prema stvarnosti, sloboda izražavanja u fokusu je ovogodišnje Svjetske konferencije slobodnih medija.

Glavni gost konferencije je Andrei Kureichik, filmski scenarist i autor dramskog teksta “Uvrijeđeni, Bjelorusi(ja)” koji je, u prevodu Johna Freedmana, u prvih sedam dana od prevoda doživio tridesetak javnih čitanja u svijetu. Razgovor s Kureichikom koji vodi Step Vaessen, holandska novinarka, dopisnica Al Jazeera English iz Moskve, biće dostupan na zvaničnoj digitalnoj stranici konferencije 9.12. u 16:30.

Pokrovitelj konferencije, Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih Nacija (UNESCO), organizator je panel diskusije “Kreativnost bez straha i potčinjenosti – ka saradnji umjetnika i novinara”. Razgovor koji će biti emitovan na digitalnoj platformi konferencije u srijedu 9. decembra u 17 sati moderira Ipek Sur, kustoskinja zaposlena u Ambasadi Kraljevine Holandije u Republici Turskoj.

U razgovoru će učestvovati Deeyah Khan, norveška rediteljka i muzička producentkinja, Jelili Atiku, skulptor, performer i vizuelni umjetnik iz Nigerije, Camila De La Fuente, novinarka i jedna od utemeljitelja programa “Karikatura za mir” prilagođenog za zatvorenike u Meksiku, Laurence Cany, pravnica specijalizovana za umjetnička prava i konsultantkinja Specijalne izvjestiteljke UN za kulturna prava, Bill Skolnik, bivši direktor Sindikata filmskih radnika Kanade, Tim Shafir, izvršni sekretar Saveza novinarki/a Ruske Federacije i potpredsjednik Međunarodne federacije novinarki/a.

Pored novinarske nagrade Guillermo Cano, na ovogodišnjoj konferenciji biće dodijeljena i nagrada za najbolju karikaturu na temu “Cartooning for Peace”. Tokom konferencije, na digitalnoj platformi dostupna je izložba press fotografija protesta i slobodnih okupljanja “Moć ljudi” u saradnji s World Press Photo, a moguće je vidjeti i dokumentarne filmove koji tematiziraju bezbjednost života novinara i medijskih aktera.

Prisustvo svim događajima moguće je uz registraciju učešća na digitalnoj platformi konferencije.