Tempus – ScenTec

Razvoj i primena kurseva za pozorišne tehničare i menadžere pozornice

Projekat „ScenTec“ namenjen je uspostavljanju i razvoju interdisciplinarnih kurseva u oblasti scenske tehnike, tehnologije, arhitekture i dizajna, kao i tehničke produkcije. Ovi kursevi predstavljaju spoj znanja i veština iz domena različitih scenskih tehnologija i umetnosti, i treba da omoguće izgradnju visokog nivoa sposobnosti i kompetencija za učešće u najzahtevnijim scenskim projektima i pozorišnoj produkciji u celini. Posebna pažnja biće posvećena ustanovljavanju i primeni popisa, standarda i bezbednosti na radu u pozorišnim i drugim institucijama kulture u Srbiji i zemljama partnerima u regionu, a u skladu sa praksom i iskustvima zemalja Evropske unije čiji eksperti učestvuju u projektu.

Projektom „ScenTec“ biće uspostavljena mreža i inicirana saradnja između akademskih institucija i potencijalnih poslodavaca, odnosno pozorišta i drugih institucija koje se bave produkcijom javnih događaja u umetnosti i kulturi.

U skladu sa strategijom permanentnog obrazovanja i povezivanja univerziteta sa tržištem rada, ovi kursevi treba da omoguće pozorišnim tehničarima i menadžerima pozornice sticanje neophodnih  znanja u domenu profesionalnih pozorišnih praksi, i da ih osposobe za izvođenje dalje obuke namenjene stučnom usavršavanju pozorišnih radnika, kao i preorijentaciji i prekvalifikaciji nezaposlenih lica za rad u ovoj oblasti.

Više o ScenTec projektu možete pogledati ovde www.scentec.uns.ac.rs .

A K T I V N O S T I   U   OKVIRU   PROJEKTA   „SCENTEC“:

 scentec i tempus