POČINJE PRVI FAS – ASSITEJ FESTIVAL “POKRENIMO PRIČU”

Sutra, u četvrtak 9. maja pokrećemo priču o prvom pozorišnom festivalu ASSITEJ-a Srbije, udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade koji se će se održati od četvrtka 9. do subote 11. maja pod nazivom „Pokrenimo priču“ širom beogradskih pozorišta. Festival otvara naša najpopularnija, najprevođenija autorka za decu, Jasminka Petrović. Na festivalu će biti prikazane najbolje predstave za decu i mlade – za sve uzraste, u svim formama izvođačkih umetnosti. Biće dodeljene dve nagrade za najbolju predstavu, po odluci Stručnog žirija i žirija pedagoga.
 
Kao domaćin festivala, Pozorište lutaka „Pinokio“ na svojoj sceni ugostiće pet od ukupno devet predstava, dok se preostale predstave izvode na matičnim scenama u Beogradu – tri predstave na sceni UK Vuk Karadžić, Bitef teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu. Prodaja karata vrši se na blagajni pozorišta u kojima se predstave izvode. 
Festival će svečano biti otvoren u četvrtak, 9. maja od 16h, u Pozorištu lutaka Pinokio predstavom „Vanja“, pozorišta za decu Kragujevac. Tom prilikom festival će otvoriti naša najpopularnija, najprevođenija autorka za decu, Jasminka Petrović.
 
Odluke o najboljoj predstavi doneće stručni žiri koji čine: Milena Depolo, Jelena Bogavac, Jelena Popadić Sumić, Marijana Cvetković, Anita Stojanović, David Alić, Dragiša Kosara, Emil Kurcinak i Petar Lukić, i žiri pedagoga u sastavu: Sanja Terić, Jelena Stojiljković i Vesna Šojić. 
Festival će sa pozorištima deo ulaznica pokloniti u humanitarne svrhe pa će se se najmladjoj festivalskoj publici pridružiti vršnjaci iz Udruženja za pomoć Mnro Zvezdara, Svratište Novi Beograd.

Prodaja karata vrši se na blagajnama pozorišta koja su obezbedila brojne popuste. Više o predstavama saznajte na našem facebook profilu FAS / Festival Assitej-a Srbija / Pokrenimo priču i web sajtu Udruženja Assitej.  

Realizaciju festivala je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok je generalni pokrovitelj festivala kompanija Gomex.

PRESS INFO: 

PROGRAM FESTIVALA i ostale materijale preuzmite sa linka OVDE. Za ostale informacije, gostovanja, najavu festivala, intervjue javite nam se na kontakte u potpisu.

RASPORED PROGRAMA:

U četvrtak 9. maja u okviru glavnog takmičarskog programa biće izvedene predstave „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“, pozorište Boško Buha (UK Vuk, scena Kult od 12h, uzrast 5+); „Vanja“, Pozorište za decu Kragujevac (Pozorište lutaka Pinokio, 16h, uzrast 7+); „Ženidba Dušanova“, umetnička grupa Hop.La! (Bitef teatar, klub, 19h, uzrast 10+).

U petak, 10. maja biće izvedene predstave „Luda noć u pozorištu“, Dečije pozorište Čarapa (Pozorište lutaka Pinokio, 10h, urast 3+); „Carevo novo odelo“Bitef dens kompanija (Bitef teatar, 12h, uzrast 5+); „Legenda o mesečevoj princezi“ Pozorište lutaka Niš (Pozorište lutaka Pinokio, 17h, urast 10) i „Na vukovom tragu“, pozorište mladih Novi Sad (Narodno pozorište, scena Raša Plaović, 19h, uzrast 10).

Poslednjeg dana festivala, u subotu 11. maja u okviru glavnog programa na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“ biće izvedene predstave „Mesingani konj“,Pozorište lutaka Pinokio od 17h (uzrast 5+) i „Ispod površine“, Stanica –Servis za suvremeni ples (uzrast 7+).

O FESTIVALU:

Pokrećemo priču o zajedništvu. Pokrećemo priču o našoj publici. Da li ćemo uspeti da je zadržimo? Da li joj se obraćamo na pravi način? Da li nas doživljava kao edukatore, prijatelje, autoritete ili zabavljače? Da li deca i mladi vole pozorište? Pokrećemo priču o nama samima. Pogledajmo se u ogledalo. Pokrećemo priču o budućnosti.

ASSITEJ srbije okuplja više od 50 članova među kojima su institucionalna pozorišta za decu i mlade, pozorišta nezavisne scene, festivali i programi festivala posvećeni mladoj publici, ustanove kulture koje u svom programu neguju profesionalni pozorišni izraz za decu i mladu publiku i pojedinci, umetnici i umetnički saradnici svih profila.