Umetnost i kultura otpora u Novom Sadu

Pozivamo novosadsku publiku da nam se pridruži u utorak, 29. januara na izložbi “Bez ishodišta“, u Šok zadruzi i na promociji knjige “Umetnost i kultura otpora” Milene Dragićević Šešić, u knjižari Bulevar Books.

IZLOŽBA “25 GODINA – BEZ ISHODIŠTA – od LED ARTA do ŠOK ZADRUGE”
17.00 časova / Šok zadruga 2, Zmaj Jovina 22.

Izložba “Bez ishodišta” predstavlja izvod iz arhivske građe nezavisnih umetničkih udruženja: Led art, Art klinika i Šok zadruga. U 25 godina dugom i neprekinutom lancu događaja, izložbi, akcija i delovanja, ove umetničke grupacije bile su aktivne ne samo na polju umetnosti i kulture već i na polju društvenog angažmana i aktivizma. Arhiva Multimedijalnog centra “Led art” sadrži radove i dokumenta koji prikazuju umetničku mapu kako Srbije tako i Novog Sada. To je značajna građa koja još uvek nema svoje mesto i namenu u adekvatnim institucijama kulture i umetnosti. Arhiva se čuva u skučenom prostoru Šok zadruge, sa neizvesnom sudbinom konačnog ishodišta, pa je na taj način postala paradigma nerazjašnjenog odnosa između institucija u sistemu i nezavisne umetničke scene.

 

PROMOCIJA KNJIGE “UMETNOST I KULTURA OTPORA” MILENE DRAGIĆEVIĆ ŠEŠIĆ
19.00 časova / Bulevar Books knjižara-kafe, Bulevar Mihajla Pupina 6.

Pored autorke, o knjizi će govoriti:
Vera Kopicl,
Aleksandra Bosnić Đurić, 
Nikola Džafo,
Aleksej Kišjuhas, 
Željko Grulović, 
Gordana Nonin – moderatorka.

Milena Dragićević Šešić, profesorka Menadžmenta u kulturi i Teorije medija; rektor Univerziteta umetnosti (2001–2004); direktorka Instituta za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti; gošća na univerzitetima širom sveta; ekspertkinja Saveta Evrope, UNESCO-a, Evropske kulturne fondacije; predsednica žirija Evropske nagrade za kulturnu politiku. Objavila je 17 knjiga: Kultura i umetnost otpora (2018), Umetnost i alternativa (1992/2012), Kultura – menadžment, animacija, marketing sa B. Stojkovićem, Menadžment umetnosti u turbulentnim okolnostima (sa S. Dragojevićem, 2005), Interkulturna medijacija na Balkanu (sa S. Dragojevićem, 2004), Neofolk kultura (1994), Vers les nouvelles politiques culturelles (2015); priredila zbornike Cultural Sustainability in European Cities: Imagining Europolis (2015), Cultural policy in times of rising populism – KPY Istanbul (2018) i dr. Knjige su joj prevođene na 17 jezika. Dobitnica je francuskog Ordena Komandira Akademske Palme 2003. i Velike zlatne plakete Univerziteta umetnosti 2004.