Scenlab_razgovori 2018/19.

sezona 7:
XX/2: SCENSKI PROSTORI POBUNE, PEDESET GODINA KASNIJE

Povodom pedesetogodišnjice studentskih demonstracija, održanih u Beogradu, ali i u mnogim gradovima i zemljama sveta u proleće i leto 1968. godine, u Scenskoj laboratoriji „Borislav Gvojić“ biće održan ciklus razgovora posvećenih značajnim političkim događajima izražene scenske prirode, realizovanih u javnom gradskom prostoru (u svetu, ali i, pre svega, kod nas). Ciklus će, kao šesti u skopu programa Razgovori o scenskom dizajnu, obuhvatiti samu šezdeset osmu, kao globalni ideološki, politički, kulturni i prostorni fenomen, kao i događaje koji neposredno ili posredno reflektuju iskustva šezdeset osme (9. mart, Terazijski parlament, Studentski protesti 1996/97, 5. oktobar, Peti park, i slično). Sagovornici u razgovorima će biti učesnici ovih događaja i (ili) oni koji su ih teorijski, kritički ili fenomenološki posmatrali i tumačili (Peca Popović, Dejan Cukić, Borka Pavićević, Želimir Žilnik, Mirjana Karanović i Ana Martinoli). Tematski, ciklus će pratiti tipologiju prostornih nivoa (inspirisanu klasifikacijom filozofa Kristijana Norberg-Šulca), počevši od nivoa Zemlje, do nivoa medija, kao nove kategorije u savremenom shvatanju prostor-vremena (oslonjenom na teorijske postavke fizičara Stivena Hokinga).
Specifičan prolog ovom ciklusu predstavlja dokumentarni film Nataše Mijušković (RTS) „Pola veka ’68: Vrisak generacije“, koji će biti dostupan svim učesnicima i publici preko internet stanice Scen-a i portala RTS Planeta.
Načelno, pre svakog razgovora će, kao uvod u temu, bili emitovani dokumentarni video i (ili) audio zapisi. U skladu sa konkretnom temom, razgovore će, uz Radivoja Dinulovića kao urednika ciklusa, voditi različiti sagovornici, oni koji imaju najsnažnije izgrađen lični odnos prema konkretnoj problemskoj temi. Svaki događaj će biti zaključen razgovorom sa publikom, i biće dokumentovan putem video zapisa, koji će biti javno dostupan preko internet stranice Scen-a (kao i svi događaji realizovani u prethodnih pet ciklusa).

Autor i urednik: Radivoje Dinulović Program:

četvrtak, 22. novembar 2018, 19:00h
Prostor pobune: Zemlja
Gosti / Petar Peca Popović i Dejan Cukić
Razgovor vode / Andrija Pavlović i Radivoje Dinulović 
četvrtak, 20. decembar 2018, 19:00h
Prostor pobune: Grad

Gost / Borka Pavićević
Razgovor vode / Zoran Dmitrović i Radivoje Dinulović 
četvrtak, 21. mart 2019, 19:00h
Prostor pobune: Kuća
Gost / Želimir Žilnik
Razgovor vode / Nenad Milošević i Radivoje Dinulović
četvrtak, 25. april 2019, 19:00h
Prostor pobune: Telo
Gost / Mirjana Karanović
Razgovor vode / Mia David i Radivoje Dinulović
četvrtak, 23. maj 2019, 19:00h
Prostor pobune: Mediji
Gost / Ana Martinoli
Razgovor vode / Tatjana Dadić Dinulović i Radivoje Dinulović
A R H I V A