Tačka, linija, cvet / Dragana Rađenović

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe fotografija, pod nazivom Tačka, linija, cvet, autorke Dragane Rađenović u ponedeljak, 10. septembra, u 20 časova, u Galeriji SULUV.

Dragana Rađenović je umetnica koja svojim radom povezuje različita obrazovna i stvaralačka iskustva, jednako kao i različite teme, medije i sredstva izražavanja. Među tim medijima forografska i video slika uvek ima značajno mesto. Njeno interesovanje usmereno je, takođe, uvek ka prostoru – kao okviru umetničkog dela, kao problemskom i ambijentalnom podsticaju, ali i kao determinanti. Najzad, interaktivnost, to jest, građenje odnosa sa publikom od koje se očekuje preuzimanje aktivne uloge u izvođenju rada, jedan je od stalnih izazova sa kojima se Dragana Rađenović suočava. U tom kontekstu, sasvim je prirodno da njen novi rad (koji nastaje u saradnji sa inženjerom elektronike D. Marinkovićem) “Tačka, linija, cvet” nosi i podnaslov – interaktivna foto/video instalacija. Ovde Dragana Rađenović razmatra pitanja egzistencijalne, lične i društvene odogovornosti, a posebno u odnosu prema prirodi, koji umetnica vidi kao zloćinački. Etički aspekt delovanja, ali i ćutanja, Dragana Rađenović postavlja u središte:
“Prljavština spolja je posledica prljavštine iznutra”. U formalnom i produkcijskom smislu, rad je zamišljen kao foto/video instalacija, postavljena u galerijski prostor, i opremljena tako da gledaoci različitim tehnološkim i medijskim sredstvima budu izazvani na akciju, čime instalacija dobija i performativni karakter, približavajući se, tako, formatu interaktivne igre. U svom dosadašnjem radu Dragana Rađenović je pokazala posebanstvaralački senzibilitet, i to u nekoliko uporednih ravni – od izbora teme, načina koji je sprovodila umetničko istraživanje, izbora i tretmana medijskih linija, kreativnog odnosa prema prostoru izvođenja i delikatnom pristupu publici, koju vidi kao ravnopravnog učesnika u nastanku umetničkog događaja. Njeno novo delo vidim kao prirodan i vredan nastavak ovakve orijentacije.

Radivoje Dinulović

Dragana Rađenović je likovni umetnik i član SULUV-a. Diplomu osnovnih studija stekla je 2014. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za nove likovne medije. Master studije scenskog dizajna završila je 2016. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Prvu samostalnu izložbu „Tačka, linija, cvet“ imala je u galeriji „Meandar“ 2017. godine u Apatinu. Učestvovala je na „Noći muzeja“, „Mikser festivalu“ i „Exit festivalu“. Radila je kao deo scenografsko-tehničkog tima za dečiju operu „Čarobna frula“ u režiji Ksenije Krnjanski (2016). Video rad „Stres“ predstavila je 2014. godine na Internacionaloj izložbi portreta u Tuzli. Prezentovala je pisani rad na Internacionalom studentskom likovnom kongresu u Istanbulu (IFASC), 2014. godine. Zbirku poezije „Tamni vilajet“ objavila je 2012. godine u Novom Sadu.

LINK