Stručno vođenje kroz izložbu

Стручно вођење кроз изложбе 
Ликовна галерија у 13.00 часова и
Галерија Подроом у 14.00 часова
Субота, 14. април 2018.


Ликовна галерија

5.4-3.5.2018.

НАТАША ТЕОФИЛОВИЋ
друга. и прва / the firs. and the second

СУБОТА, 14. АПРИЛ У 13.00

Стручно вођење кроз изложбу: учествују уметница, Иван Станић, кустос Музеја науке и технике и Гордана Добрић, кустос изложбе

На првом стручном  вођењу кроз изложбу у разговору са уметницом и Иваном Станићем, говорићемо о аутентичној уметничкој пракси  ове уметнице –  методологији, техникама и технологији рада; занимљивим  моментима везаним за  настанак неких дела; биће речи о избору мотива, наративима и могућим симболичким читањима.

У уводу свог инспиративног текста 2 Наташе у 1 У-Топији  у каталогу изложбе  Наташе Теофиловић,  Иван Станић, историчар уметности и добар познавалац рада ауторке, скреће  пажњу на битне податке  њене уметничке праксе. Говорећи о њеном уметничком опусу пише „..Наташа Теофиловић користила све традиционалне начине уметничког изражавања, експериментисала са видео радовима, инсталацијама и перформансима у духу неоконцептуалне уметности, упловила у виртуелни простор дигиталне  технологије и постала изванредна представница хибридне уметности нових медија. Радови у којима је експериментисала са дигиталном анимацијом, графиком и фотографијом, на различитим нивоима, као и самим приступом, паралелно осликавају, критикују и превазилазе дигитално друштво.“ А , потом нас  упућује у читање и разумевање суштине њеног уметничког деловања: „ … У својим радовима Наташа Теофиловић истражује однос простора и људског  тела, испитујући разлике између виртуелне и опипљиве стварности. Њени радови поседују структуру, коју чини однос између амбијента и актера, често белог, црвеног или црног, испражњеног простора и идентитета виртуелне особе/структуре која је у њему. Почетна основа за креирање радова Наташе Теофиловић  су њено тело и покрети, софтверски програми, видео записи и дигитална фотографија…“  На актуелној  изложби друга. и прва Наташа Теофиловић је изложила најновије радове  из периода 2016-2018: серију дигиталних фотографија Нова врста и серију дигиталних слика Фрактали,  генеричке фотографије/плакате s.h.e&she, књигу Визуелни есеји, компјутерске анимације  Звиждуци душе и 7001, генеричку анимацију Moon Below and Lake Above и видео перформанс Живот са ружама.

Наташа Теофиловић је дипломирала на Архитектонском факултету, магистрирала је и докторирала на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду. Одбранила је први докторат у Србији из дигиталне уметности 2010. Ауторка је књиге “Уметност покрета у простору празнине” која се прва у нашој земљи бави теоријом и праксом 3Д анимације, а књигу је објавио Архитектонски факултет у Београду 2011.  Излаже од 1995. видео радове, фотографије, перформансе, објекте, инсталације и компјутерске анимације. Имала је 18 самосталних изложби, и излагала је на преко 120 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је више угледних награда из области видео уметности и анимације а последњу је добила 2016. на фестивалу Ars Elektronika у Линцу, Аустрија. Ванредна је професорка на Факултету за медије и комуникацију Универзитета Сингидунум у Београду.


 


Галерија Подроом Трг републике 5

5. 4 – 3. 5.2018.ARTTERROR – Фрагменти дуалностиСУБОТА, 14 АПРИЛ У 14.00
Стручно вођење кроз изложбу ARTTERROR – Фрагменти дуалности
Кустос: Владимир Бјеличић
Током три деценије рада уметничка асоцијација ARTTERROR, коју чине уметница Милица Лапчевић и ФТВ монтажер Владимир Шојат, константно трага за различтим концептуалним и композиционим решењима покретних слика. Њихов вишедеценијски опус може се посматрати као крајње хетерогена целина, али га треба пажљиво сагледати пре свега у односу на контекст новоталасног полета односно нових алтернативних културних и животних модела осамдесетих година прошлог века. Већина њихових радова могу се посматрати као поетско – перформативне забелешке у функцији понашања уметника, њиховог промишљања битисања или конституисања животног креда и најзад узајамног односа.

Намера да се представи рад овог уметничког дуа почива најпре на чињеници да исти није темељно обрађен од стране локалне историје уметности. Међутим, како ова изложба тежи укидању темпоралности, самим тим разградњи термина ретроспективе, односно, хронолошке обраде материјала насталог у претходном периоду, може се посматрати као специфична инсталација или in situ реакција базирана на критичкој ауторефлексији овог уметничког дуа.

Поступком поновне монтаже, ARTTERROR настоји не само да преиспита  контекст настанка, развој и специфичност властитог видео опуса у односу на рапидну трансформацију технологије и перцепцију уметничког рада у дигиталној ери, већ одлази корак даље у поновом проналажењу властите уметничке праксе представљањем потпуно новог рада.

Према томе, изложба Фрагменти дуалностипочива на дубинској анализи и интерпретацији уметничко-партнерског односа, специфичних и појединачних тежњи Лапчевић и Шојата, али и на разматрању савремених друштвених и политичких тема са иронијском дистанцом.

Осим увида у слојевиту продукцију ARTTERROR-а, ова изложба треба да представља и активан дискурзиван простор за размену искустава видео аутора различитих генерација, али и подстицај за проблематизовање институционалног немара у светлу непостојеће систематизације и музеализације видео уметности.  Током трајања изложбе биће организовани пратећи програми у виду разговора, као и недељна кустоска вођења.

Биографије уметника можете погледати овде.

Галеријa Артгет, Ликовна галерија и Галерија Подроом, отворене су сваког дана од 12.00 до 20.00, недељом су затворене.
Програм галерија подржавају Град Београд – Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.