IZLOŽBE ARHITEKTURE – MILENIJA I DARKO MARUŠIĆ

Galerija Narodnog muzeja Valjevo – 23. novembra u 18:30
Izložbu otvara Igor Marić, predsednik Društva inžinjera i tehničara Srbije.
U okviru izložbe pozivamo Vas i na tribinu ARHITEKTURA MILENIJE I DARKA MARUŠIĆA
Svečana sala Valjevske gimnazije – 30. novembar u 18:30
Učestvuju: Milenija Marušić, Branislav Mitrović, Bojan Kovačević i Milan Maksimović.
Arhitekte Milenija i Darko Marušić svojim stručnim radom u poslednjih pedesetak godina na poseban način obeležili su arhitektonsku scenu u Srbiji. Za zajednički rad dobili su najviša profesionalna i društvena priznanja i nagrade, među kojima se izdvaju nagrade Grada Beograda – Oktobarska 1981. i Aprilska 2012. godine i Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo, 1993 godine.
Od mnogobrojnih realizovanih projekata ističu se stambena naselja „Cerak Vinogradi“ i „Cvećara“ u Beogradu, stambeni objekat u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu,  Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu, „Metals Banka“ u Novom Sadu i dečiji vrtić „Plava ptica“ u Beogradu.
Za sve objekte i prostorne celine autori su u svojstvu glavnih projektanata radili kompletnu dokumentaciju po sistemu total dizajna – urbanističke projekte, arhitektonske projekte objekata i partera, projekte enterijera, projekte vizuelnih komunikacija. Vršili su i projektantski nadzor nad izvođenjem, učestvovali u „životu“ objekata nakon useljenja.
NAJVAŽNIJE NAGRADE OD 16 DOBIJENIH
– Naselje Cerak Vinogradi u Beogradu / Oktobarska nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam, 1981.
– Velika nagrada Saveza arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo, 1993.
– Grupacija porodičnih kuća “Cvećara” u Beogradu / Nagrada lista “Borba” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji, 1993.
– Stambeno-poslovni objekat u Novom Sadu / Nagrada lista “Borba” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji, 1998. i Specijalno priznanje DANS-a za poseban doprinos arhitektonskom stvaralaštvu, 1998.
– Stambeno-poslovni objekat u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu /  Godišnja nagrada Saveza arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo, 2000.
– Upravno-poslovni objekat Metals banke u Novom Sadu / pored 6 nagrada i Nagrada “Ranko Radović” u kategoriji realizovano arhitektonsko delo, 2008. i Nagrada Inženjerske komore za izuzetno dostignuće u struci, 2008.
– Kombinovana dečija ustanova “ Plava ptica” u Beogradu / Aprilska nagrada grada Beograda za urbanizam i arhitekturu, 2012. / Godišnja nagrada Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo, 2012.
Organizacija izložbe i tribine: Društvo arhitekata Valjeva.
Udruženje arhitekata Srbije
Društvo arhitekata Beograda
Flajer-01