Scenska laboratorija 2017/2018

Scenska laboratorija 2017/2018

Čarobna mašina – prostor u kome mislimo, razgovaramo, igramo se i stvaramo – ponovo radi. Odmarala se tokom leta, čekajući drugačije, dopunjene i nove programe.

I danas, kada kažemo laboratorija, prvo pomislimo na profesora Baltazara, jedan od najlepših i najomiljenijih crtanih filmova mnogih generacija, autora Zlatka Grgića i njegovih saradnika iz čuvene Zagrebačke škole crtanog filma. Nije u pitanju nostalgija za detinjstvom već način na koji smo tada doživljavali istraživanje i znanje. Bio je to kreativan proces u kome su pokušaji vodilii ka uspehu, a neuspeh činio uobičajeni deo tog puta. Profesor Baltazar imao je magičnu mašinu u kojoj su se kuvale i mućkale ideje, sa dodatkom kašike iskustva, prstohvata sumnje, šolje znanja… Sve to pravilo je buku, ispuštalo paru, grmelo i cvilelo. I onda su izlazila rešenja.

Kad danas kažemo laboratorija mislimo na Jeržija Grotovskog i njegovu Teatr Laboratorium u Vroclavu u kojoj su, eksperimentom i istraživanjem, nastale neke od najznačajnijih pozorišnih predstava 20. veka. Mislimo na Bauhas, utemeljen na ideji Voltera Gropijusa, školu za arhitekturu, dizajn i vizuelnu umetnost, u kojoj je stvarao i Oskar Šlemer. Mislimo, takođe, i na Borislava Gvojića, filmskog i televizijskog reditelja i glumca, koji je u novosadskoj filmskoj kući Neoplanta film i na TV Novi Sad napravio fantastične priče o životima običnih ljudi.

Tatjana Dadić Dinulović i Mia David

Urednici godišnjeg programa:
Tatjana Dadić Dinulović i Mia David

Šef Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“:
 

Koordinator tehničke produkcije:
Vladimir Savić

Koordinator operativne produkcije:
Aleksandra Lozanović

01 tab scenlab _razgovori

3 tab scenlab_arhiv

02 tab scenlab _izlog

04 tab scenlab _bioskop

05 tab scenlab _vrtic

06 tab scenlab _UREDNICI PROGRAMA


ARHIVA

Baner_SCENlab_PROGRAM 2016-17