SAID TO CONTAIN: / Kontejner navodno sadrži

– performans istraživanje o svetskoj trgovini –

Autori: Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maja Leo, Christopher Kriese, Miriam Walther Kohn, Lisa Schröter

Izvode: Bojan Đorđev, Christopher Kriese i Stephan Stock

*performans se izvodi na engleskom jeziku bez prevoda

Nakon premijere u Cirihu 2016. godine i gostovanja u Štutgartu, Rijeci i Ljubljani – a pre odlaska u Šangaj, SAID TO CONTAIN: se prikazuje u Beogradu u okviru 51. Bitefa u programu 18. Bitef polifonije.

Svetska premijera: 10. jun 2016, Theater der Künste, Cirih

Premijerna izvođenja u Beogradu u okviru 18. BITEF polifonije, 51. BITEF-a.

ponedeljak 25. septembar u 18 časova

utorak 26. septembar u 17 časova

Dorćol Platz, Dobračina 59b

Produkcija i organizacija u Beogradu: Dragana Jovović i Olivera Kecojević

Koprodukcija: Zürich Hochschule der Künste, Theater der Künste (Cirih), Kulturni centar Magacin (Beograd) i Art Space La Darsena (Buenos Aires)

Program podržali: Odeljenje za kulturu Grada Ciriha, fondacija Ernst Göhner, Migros Cultural Per Cent, Pro Helvetia i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda;

Hvala: Pomorsko rečna agencija Transagent d.o.o. Beograd

Ulaz je besplatan. Obavezno je unapred izvršiti rezervaciju ulaznica 

na broj telefona: 064 6497735 ili e-mail adresu: dragana.jovovic@tkh-generator.net

o projektu

“Said to contain” (STC) je oznaka koja se može pronaći na teretnici, pismenoj prevoznoj ispravi koju koriste brodarske kompanije prilikom primanja kontejnera za transport bez provere njihovog sadržaja. Budući da kompanije ne mogu znati šta se tačno nalazi u kontejneru, oznaka im služi kako bi se zaštitili u slučaju da sadržaj robe ne odgovara navedenom popisu na teretnici.

SAID TO CONTAIN: je i umetničko-istraživački projekt Laure KalauzMaje Leo i Bojana Đorđeva, nastao 2013. godine. Ovaj tim se prevezao u proleće 2016. godine teretnim brodom iz Hamburga u Buenos Aires, provevši 24 dana na toj logističkoj supermašini.

Kontejneri su svuda oko nas – služe kao privremene kancelarije, kao prinudni smeštaj u slučajevima prirodnih ili humanitarnih katastrofa, ali i kao luksuzne vikendice ili cool izložbeni prostori – reč je o teretnom kontejneru. Ali njihova sveprisutnost je fundamentalnija i ne toliko očigledna u svakodnevici – jer 90% stvari koje posedujemo je preko pola sveta upravo kontejnerom stiglo do nas. Bez obzira nalazili se na obali ili u dubokom kontinentu, razgranata infrastruktura i univerzalnost i razrađenost sistema kontejnera koji se bešavno i brzo premeštaju sa broda na železnicu, sa vagona na kamion kao prikolice, doprinosi tome da je naš svet u potunosti zavisan od njih. Paradoksalno, teretni kontejneri čine da je savremeni svet povezaniji nego ikad, ali i podeljeniji – na deo koji proizvodi, deo koji prenosi i deo koji troši.

više o projektu uz biografije autora – u prilogu

video trailer: https://vimeo.com/176459005/d71ad029df

online arhiva, foto i video dokumentacija https://saidtocontain.org

link na fotografije visoke rezolucije  https://we.tl/wHrTm1lirT

prikazi

Bernard Koludrović Raspakirani kapitalizam (hrvatski) http://www.kulturpunkt.hr/cont

Goran Lukić Vaje iz fascinacije / zapis o predstavi Said to Contain na festivalu Mladi levi (slovenački) http://www.kriterij.si/node/14