NI kursevi – MODULAR SYNTHESIS

Koristi neke od najuzbudljivijih elektronskih instrumenata današnjice!

Tokom septembra meseca, Nova Iskra počinje svoju petu programsku sezonu specijalnim programom posvećenim najrelevantnijim tendencijama na raskršću muzike i tehnologije – modularnim sintisajzerima. Kroz uvodno predavanje i specijalizovani kurs, Jan Nemeček i Branislav Jovančevićće zainteresovanim učesnicima otvoriti uzbudljiv i nepredvidiv svet savremenog muzičkog hardvera.

Modularni sintisajzeri definitivno su najprisutniji “buzzword” na savremenoj muzičkoj sceni. Od akademskih početaka sredinom prošlog veka, preko malih, specijalizovanih proizvođača i korisnika, zasićenost digitalnim i virtuelnim alatima za komponovanje i sviranje (elektronske) muzike na scenu je vratila fascinaciju modularnim sintisajzerima i nepredvidivim zvučnim teksturama i mogućnostima koje oni pružaju. Tako danas čak i popularni izvođači kao što su Aphex TwinNine Inch NailsDeadmau5,Gus GusRicardo VillalobosJames Holden ili Depeche Mode aktivno koriste ovu vrstu sintisajzera u svojim nastupima ili produkcijama, dok je niz avangardnih i eksperimentalnih autora aktivnih u ovom domenu nepregledan.

Kurs Modular Synthesis po prvi put na našim prostorima pruža priliku da se upoznate sa stalno rastućom scenom modularnih sintisajzera, kao i da se iz prve ruke oprobate i priučite njihovom korišćenju, ali i kombinovanju sa opremom koju možda već koristite, ili planirate da koristite. Pored upoznavanja sa celim eko-sistemom “modulara” i konkretnim opcijama korišćenja, imaćete prilike da koristite opremu nekih od najprestžnijih proizvođača, da dobijete mentorske savete kako da modulare inkorporirate u svoj rad, ali i da isprobate veliki niz modula kroz neformalno muziciranje na kraju svakog termina, uz mogućnost snimanja.

Slobodno spajanje različitih delova sintisajzera, semplera, efekata i sekvencera bez unapred pripljemene putanje signala je glavna odlika ovog tipa muzičkog hardvera. Mogućnost mikrotonalnog pristupa i DIY pristup kombinovanju modula, implementacija specifičnih “boutique” proizvoda i interfejsa koji nisu do sada bili dostupni ni u softverskom ni u hardverskom obliku su samo neka od vrata koja je otvorila sadašnja “modular revolucija”, koja ne pokazuje znakove posustajanja. Zajednica koja se formirala oko korisnika modularnih sintisajzer je evoluirala paralelno sa razvitkom samog hardvera. U početku rezervisana isključivo za one sa dubokim džepom i pregršt slobodnog vremena, postepeno je počela da se širi i objedinjuje jako raznolik profil korisnika.

Stoga je i kurs koji predstavljamo namenjen svima koji su zainteresovani za ovu temu, ne isključivo muzičarima i dizajnerima zvuka. Tehničko znanje nije preduslov za pohađanje kursa. Kurs Modular Synthesis podrazumeva:

Mentori i vođe kursa su Jan Nemeček i Branislav Jovančević. Jan Nemeček(www.jannemecek.com) se muzikom bavi od 2003. godine, kada započinje rad sa digitalnim i ranim softverskim sintisajzerima. Pored komponovanja najrazličitih mutacija elektronske muzike, brojnih izdanja i zapaženih nastupa na najvećim festivalima u zemlji i inostranstvu, Jan se bavi i dizajnom zvuka, koristeći modularni sintisajzer u svakom koraku improvizacije. Njegovi nastupi tokom poslednjih nekoliko godina u velikoj meri prate njegovu fascinaciju zvučnim potencijalima modularnih sintisajzera.

Branislav Jovančević (https://soundcloud.com/whybanewhy) aktivno se bavi muzikom od malih nogu. Nakon klasičnog muzičkog obrazovanja (klavir i barokna lauta), okreće se savremenijim formama i instrumentima, a sintezom zvuka se bavi tokom proteklih pet godina Od 2015. Godine nastupa pod imenom kӣr, a svoje prvo izdanje objavio je za etiketu Creme Organization. Do sada je nastupao na brojnim festivalima i muzičkim dešavanjima u zemlji, ali i širom Evrope i regiona. Bane je takođe deo programskog tima beogradskog kluba Drugstore, a mentori ovog jedinstvenog kursa imaju i zajednički muzički projekat Stepn‡ak, kroz koji kanališu svoju posvećenost novom muzičkom hardveru, sa akcentom na modularne sintisajzere.

Specijalna, promotivna cena kotizacije je 100 EUR, odnosno 12.000,00 RSD. Plaćanje se vrši u dve rate – 50% pri prijavi, i 50% pre početka prvog termina. Detalje o načinu plaćanja putem uplatnice prijavljeni polaznici će primiti e-mailom istog dana kada se prijave.

Prijave se mogu vršiti putem online formulara http://bit.ly/2wnFHCoa rok za prijavljivanje je 18. septembar! Kurs će biti održavan u prostorijama Nove Iskrem, kroz dvočasovne (petkom) i četvoročasovne termine (subotom), i to 22, 23, 29 i 30. do 27. septembra.

Za sve zainteresovane koji bi želeli da se informišu o detaljima kursa, ili žele da steknu osnovne uvide u ovu zanimljivu oblast, u četvrtak 7. septembra sa početkom u 18 h, u Novoj Iskri će biti predstavljeno i uvodno predavanje (De)mistifikacija i integracija modularnih sintisajzera. Ulaz na predavanje je slobodan, a za polaznike kursa predavnje je njegov obavezni, uvodni deo.

|Nova Iskra · Gavrila Principa 43
Belgrade 11000 · Serbia