NOĆ MUZEJA U SUBOTICI

Pozoriste na gradilistu, Noc muzeja Subotica 2011,  Fotografija Milos Mitrovic

<<<

„Pozorište na gradilištu“
Objekat Narodnog pozorišta u rekonstrukciji, 18. maj 2013.

„Pozorište na gradilištu“ je višemedijski umetnički projekat Narodnog pozorišta u Subotoci, Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Scen-a (Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju). Subotičani će u tri buduća scenska prostora moći da vide sledeći program:

Scenska arhitektura i dizajn (FTN i Scen)

– Izložba „Scenski dizajn u nastavi“ – prikaz primene metodologije scenskog dizajna u nastavi arhitekture i predstavljanje novih studijskih programa Scenskog dizajna na Departmanu za arhitekturu i urbanizam (školska 2013/2014). Izložba će biti otvorena tokom čitave večeri i biće prikazana u prizemlju zgrade pozorišta.
Autor izložbe: Višnja Žugić

– Audio-vizuelna instalacija „Pozorište u dijalogu“ – autorski rad Danijele Dimitrovske, nastao iz želje da se tokom Noći muzeja aktivira i oživi dijalog između grada i objekta pozorišta. Rad će biti prikazivan tokom čitave večeri u prostoru stepeništa novoizgrađenog dela pozorišta.
Autor instalacije: Daniela Dimitrovska
Kreativni tim: Daniela Dimitrovska, Slađana Milićević, Nina Komel, Vojin Ivkov i Dušan Brković

-Izložba „Arhitektonske studije: Narodno pozorište – Subotica“ – prikaz najuspešnijih studentskih radova master kursa iz predmeta Arhitektonsko projektovanje kompleksnih programa na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, čiji je zadatak bio da identifikuju, kritički analiziraju i argumentovano procene potencijale objekta Narodnog pozorišta. Izložba će biti otvorena tokom čitave večeri, a biće prikazana na prvom spratu zgrade pozorišta.
Autor izožbe: Karl Mičkei
Stručno vođenje kroz izložbu: Romana Bošković, Dragana Pilipović i Aleksandra Pešterac
Studenti (autori radova): Aleksandra Grbić, Ivana Štula, Milica Rabrenović, Milica Lugonja, Bojana Salatić, Duško Samardžija, Srđan Bogdanović, Miloš Đekić, Nemanja Mićanović, Danijela Krunić, Tijana Suzić, Marija Ćuruvija, Milenko Radović, Žana Jokić, Bojan Stojković, Luka Ljumović, Kristina Lalović, Dunja Žilić, Suzana Nikolić, Neda Radman, Aleksandra Tošić, Olivera Soro
Mentorski tim: Radivoje Dinulović, Romana Bošković, Karl Mičkei ,Višnja Žugić, Dragana Pilipović, Aleksandra Pešterac

Realizacija projekta:
Народно позориште-Narodno kazalište-Népszínház, Subotica
Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam, Novi Sad
Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – OISTAT centar Srbija, Novi Sad
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Biografije autora izložbi:

Daniela Dimitirovska (1986) je arhitekta. Radi kao asistent na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Od 2010. godine učestvuje u nastavi na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, gde samostalno vodi vežbe i radionice na master studijama pozorišne režije u okviru predmeta Novi prostori i nove tehnologije u pozorištu. Bavi se pozorištem i filmom. Autor je scenografije za predstavu „Жени без маж и ништо повеќе”, rediteljke Sofije Ristevske, koja je pobedila na festivalu EX PONTO u Sloveniji, 2012.

Višnja Žugić (1985) je arhitekta. Radi kao asistent na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, u oblasti arhitektonskog projektovanja i efemerne arhitekture.

Karl Mičkei (1978) je arhitekta. Trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam, gde je zaposlen kao asistent na predmetima Arhitektonsko projektovanje 1 – 2 i Arhitektonsko projektovanje kompleksnih programa. Takođe je zadužen za koordinaciju izrade projekata dopuna i izmena na objektu Narodnog pozorišta u Subotici.