VOĐENJE BILJANE SRBLJANOVIĆ KROZ IZLOŽBU „TAŠTINA MALIH RAZLIKA“ GREJSONA PERIJA

unnamed3U petak, 21. aprila sa početkom u 20.00 sati Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu će otvoriti vrata svim zainteresovanim posetiocima koji će uz vođenje književnice Biljane Srbljanović imati priliku da bolje upoznaju život i rad Grejsona Perija. Na ovom specijalnom događaju, o značaju međunarodnih kulturnih veza govoriće i globalni direktor za oblast umetnosti Grejam Šefild iz londonske kancelarije British Council-a.

Biljana Srbljanović neće izvesti klasično kustosko vođenje kroz izložbu, već će, kroz autorski pristup, osvetliti narativne strukture koje inspirišu ovog multimedijalnog umetnika da govori o klasnom i rodnom identitetu, njegovim pojavnim i ekonomskim oblicima, jednako kao i estetskim i medijskim. Poseban osvrt će biti na seriju „Neukus ni slučajno sa Grejsonom Perijem“, dokumentarni televizijski format koji je umetniku doneo i BAFTA nagradu, a koji je polazna tačka u stvaranju izloženih dela u MSUV. Položaj umetnika, umetničko tržište, inspiracija socijalnom strukturom savremene Engleske, jednako kao i radovima osamnaestovekovnog engleskog slikara Vilijama Hogarta, biće okosnica predstavljanja izložbe Grejsona Perija.

Ovo je prvo u nizu stručnih vođenja kroz izložbu „Taština malih razlika“ petkom uveče. Nakon Biljane Srbljanović, publiku će u ovim vođenjima istaknute ličnosti iz javne sfere pozvati na razgovor o položaju savremene umetnosti u društvu, klasnim razlikama, rodnom identitetu i drugim temama koje svojim radom pokreće Grejson Peri. Naredno vođenje zakazano je za petak, 28. april.

Biljana Srbljanović je književnica i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napisala je desetak dramskih tekstova koji su igrani u preko 160 pozorišta u svetu i prevedeni na više od 20 jezika. Kreatorka je televizijske serije „Otvorena vrata“. Između ostalih, dobitnica je i šest Sterijinih nagrada za najbolji dramski tekst, nagrada „Ernst Toler“, „Slobodan Selenić“, „Joakim Vujić“, „Premio Evropa“, „Osvajanje slobode“ i drugih. Gostujuća je profesorka na univerzitetima u Beču, Milanu i Njujorku. Nosilac je francuskog Ordena viteza iz reda umetnosti i književnosti, aktivistkinja za ljudska prava i prava životinja. U javnosti je prepoznata po svom društvenom angažmanu.

Izložba „Taština malih razlika“ se održava u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu do 20. maja. Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, prvi je od pet gradova Zapadnog Balkana u kome će British Council predstaviti ovu izložbu do kraja godine.

Nakon velikog uspeha „Nove religije“ Dejmijana Hersta, ovom izložbom, British Council nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unapredio muzejske prakse i pospešio razmenu iskustava naših i stručnjaka iz Velike Britanije.

Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

„Taština malih razlika“ sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

Izložbu realizuju British Council i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, a podržavaju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.