scenlab_program2016_17

Scenska laboratorija 2016/2017.

Kada kažemo laboratorija, prvo pomislimo na profesora Baltazara, jednog od najlepših i najomiljenijih crtanih junaka mnogih generacija, autora Zlatka Grgića i njegovih saradnika iz čuvene Zagrebačke škole crtanog filma. Nije u pitanju nostalgija za detinjstvom, već način na koji smo tada doživljavali istraživanje i znanje. Bio je to kreativan proces u kome su pokušaji vodili ka uspehu, a neuspeh činio uobičajeni deo tog puta. Profesor Baltazar imao je magičnu mašinu u kojoj su se kuvale i mućkale ideje, sa dodatkom kašike iskustva, prstohvata sumnje, šolje znanja… Sve to pravilo je buku, ispuštalo paru, grmelo i cvilelo. I onda su izlazila rešenja.

Kad kažemo laboratorija, međutim, mislimo i na Ježija Grotovskog i njegov Teatr Laboratorium u Vroclavu u kome su, eksperimentom i istraživanjem, nastale neke od najznačajnijih pozorišnih predstava 20. veka. Mislimo na Bauhaus, utemeljen na ideji Valtera Gropijusa, školu za arhitekturu, dizajn i vizuelnu umetnost, u kojoj je stvarao i Oskar Šlemer. Mislimo na Borislava Gvojića, pozorišnog, filmskog i televizijskog reditelja i glumca, koji je u novosadskoj filmskoj kući Neoplanta film i u RT Vojvodine napravio fantastične priče o životima običnih ljudi.

Danas smo profesori i imamo laboratoriju. Ona je naša čarobna mašina i prostor u kome mućkamo sa studentima, kolegama, prijateljima i zainteresovanim posetiocima i prolaznicima. U njoj mislimo, razgovaramo, igramo, istražujemo. U njoj stvaramo.

Tatjana Dadić Dinulović i Mia David

Umetnički direktori:
Tatjana Dadić DinulovićMia David

Koordinator tehničke produkcije:
Karl Mičkei

Koordinator operativne produkcije:
Milica Stojšić

01 tab scenlab _razgovori

3 tab scenlab_arhiv

02 tab scenlab _izlog

04 tab scenlab _bioskop

05 tab scenlab _vrtic

06 tab scenlab _UREDNICI PROGRAMA