Darinka Mihajlović

<<<

darinka mihajlovic

Darinka Mihajlović (1988) je diplomirala scensku kostimografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, u klasi profesorke Svetlane Cvijanović. Dobitnica je nagrade fonda „Aleksandar Tomašević”. Još tokom studija učestvovala je na više kolektivnih izložbi i radionica u Srbiji i inostranstvu, iz oblasti kostima, crteža i vizuelnih medija. Kao kostimograf radila je na više predstava u pozorištima Bitef teatar, JDP, Atelje 212, Opera i teatar Madlenianum, zatim pozorištima u Subotici, Kruševcu i Vršcu.
U sezoni 2014/2015. radila je kao autor kostima za opersku predstavu Die Nachtigall (režija Beka Savić) u pozorištu u Kelnu. Takođe, radila je kao kostimograf i na filmskim ostvarenjima kao što su „Granice kiše”,„Tango u 3 lika i prostora”, „Ukronija”. Kao asistent kostimografa sarađivala je na filmu „Zvizdan” (režija Dalibor Matanić).

Pošto njena potreba za vizuelnim iskustvom prelazi granice kostima, sa umetnicima iz različitih oblasti učestvuje na različitim projektima kao što su “DVE-koncept” (sa vajarkom Sarom Nikolić), audiovizuelna instalacija „Institucija” (Praško kvadrijenale 2015, sa kompozitorom Draškom Adžićem).

Pored projekata, koji u narednoj sezoni uključuju rad na autorskim kostimografijama u Sloveniji, Hrvatskoj i Nemačkoj, njen rad biće orijentisan na proširenje izražajnih sredstava u cilju postizanja kompletnog vizuelnog identiteta određene celine.