RAZGOVORI O SCENSKOM DIZAJNU 2014/2015

Uzice 2014 (17)

Ciklus „Razgovori o scenskom dizajnu“ predstavlja treću seriju događaja nakon programa „Šta je scenski dizajn?“ 2013. i „Dijalozi o scenskom dizajnu“ 2014. godine koji, u okviru studijskog programa Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, vode nastavnici Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Ciklus je posvećen različitim problemskim temama vezanim za scenske fenomene i savremenu umetničku produkciju. Ove teme biće posmatrane i problematizovane iz pozicije umetnika, stručnjaka i teoretičara različitih profesija i generacijske pripadnosti, iz različitih sredina, čije delovanje možemo da posmatramo u susretu arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti.

Program u formi predavanja po pozivu sastavni je deo nastave za prvu generaciju studenata umetničkih doktorskih studija Scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Drugi deo ciklusa posvećen je predstavljanju učesnika nacionalne i studentske selekcije Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. godine. Kvadrijenale je najznačajnija svetska manifestacija posvećena scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti. Gosti ciklusa, istaknuti i budući stvaraoci, govoriće o nastupu Srbije na Praškom kvadrijenalu i svom stvaralačkom odnosu prema različitim oblastima umetničkog delovanja i scenskog stvaralaštva.

Čitav ciklus namenjen je i pripremama za upis na studije scenske arhitekture, tehnike i dizajna, na svim obrazovnim nivoima.

Program je organizovan u Novom Sadu, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom „Fabrika“, i Beogradu, u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti.

Program „Razgovori o scenskom dizajnu“

Urednici programa:
Tatjana Dadić Dinulović i Mia David

Organizacija i produkcija:
Maja Momirov

Ciklus 1: „Šta je scenski dizajn?“
Ciklus 2: „Dijalozi o scenskom dizajnu“

logoi svi

11 – Tatjana Dadić Dinulović, Branko Pavić,  Daniela DimitrovskaVladimir IlićDušan Mamula i Studentska sekcija Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015.

Snimatelj: Slavko Pavlović

10 – Karkatag Mia David

Snimatelj: Slavko Pavlović

07 – Radivoje Dinulović i Marko Macura

Snimatelj: Slavko Pavlović

06 – Eva de Klark

Snimatelj: Slavko Pavlović

05 – Siniša Ilić i Mia David, Srbija na Praškom kvadrijenalu 2015.

Snimak: SKC NS Fabrika

04 – Andrija Pavlović, Savremena muzika 20. i 21. veka

Snimatelj: Slavko Pavlović

03 – Mia David, Oktobarski salon: savremena umetnost i politika

Snimatelj: Slavko Pavlović

02 – predavanje – Radivoje Dinulović, Funkcije scenskog dizajna

Okrugli sto

Snimatelj: Slavko Pavlović


01 – predavanje Dorite Hane „Scenski dizajn i scenski prostor: Praško kvadrijenale i proširena globalna pozornica“

Snimatelj: Slavko Pavlović