POZIV AUTORIMA ZA UČEŠĆE U NACIONALNOJ POSTAVCI SRBIJE NA PRAŠKOM KVADRIJENALU

POZIV AUTORIMA ZA UČEŠĆE U NACIONALNOJ POSTAVCI SRBIJE NA PRAŠKOM KVADRIJENALU

CENTAR ZA SCENSKI DIZAJN, ARHITEKTURU I TEHNOLOGIJU – OISTAT CENTAR ZA SRBIJU, Novi Sad
i
MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI, Beograd

kao organizatori raspisuju

OPŠTI I POZIVNI KONKURS
za učešće u
IZLOŽBI NACIONALNE POSTAVKE NASTUPA SRBIJE
na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2015. godine

Na linku ispod možete preuzeti kompletan materijal ovog konkursa
Konkursni materijal za Praško kvadrijenale – Nacionalna postavka

CRTEŽ PROSTORA

Praško kvadrijenale najznačajnija je svetska manifestacija posvećena scenskom dizajnu i scenskom prostoru. Osnovana 1967. godine, ova manifestacija danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do site-specific projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice.

Nastup Srbije u Nacionalnoj postavci Praškog kvadrijenala 2015. godine inspirisan je pozicijom i značajem politike u savremenom društvu, kao i relacijom koju politika uspostavlja sa umetnošću i kulturom danas i procesima koji se u tim odnosima stvaraju. Oba termina treba posmatrati u najširem smislu reči, od pitanja politike i procesa u savremenoj umetnosti i kulturi (pre svega u pozorištu i izvođačkim umetnostima) do politika i procesa koji određuju društveni, politički, ekonomski i ideološki karakter današnjeg sveta i, posebno, Srbije u tom svetu.
Zadatak umetnika je da scenskim sredstvima, baveći se scenskim prostorom i scenskim dizajnom (pri čemu ovi pojmovi treba da budu tretirani i razmatrani u najširem značenjskom, medijskom i formalnom smislu) prikažu teme kojima se bave.

Foto: Sonja Žugić, Srbija na Praškom kvadrijenalu 2007: Branko Pavić, “Magična kocka”

scen logo SR (ispod KOLOR) muzej_primenjene_umetnosti