Predavanje Matka Botića u okviru ciklusa Čemu umetnost služi danas?

Predavanje Matka Botića u okviru ciklusa Čemu umetnost služi danas?

Pozivamo vas na poslednji događaj u SCENLab sezoni 2022/23, predavanje iz ciklusa Čemu umetnost služi danas? kojim tradicionalno obeležavamo kraj prve godine školovanja studenata osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna.

 

ČEMU UMETNOST SLUŽI DANAS?

Matko Botić, teatrolog, dramaturg i muzičar

 

četvrtak, 25. maj 2022, 19.00h

Scenska laboratorija Borislav Gvojić

Fakultet tehničkih nauka (prizemlje)

Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad

 

Matko Botić (Rijeka, 1980) je teatrolog, dramaturg i muzičar koji živi i radi u Zagrebu i Splitu.

Hrvatski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a na doktorskim studijama književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu odbranio je disertaciju koju je, pod nazivom Igranje proze, pisanje kazališta, objavio u Biblioteci Mansioni Hrvatskog centra ITI-ja. Objavio je više od dvesta pozorišnih kritika i teatroloških eseja u Hrvatskoj i inostranstvu. Kao selektor, član žirija, voditelj okruglih stolova ili gost-kritičar sarađivao s mnogim pozorišnim festivalima u regiji. U svojstvu dramaturga i dramatizatora surađivao s većinom hrvatskih pozorišnih kuća, a kao dramaturg i u radijskim i TV projektima Hrvatske radiotelevizije, te u dokumentarnim filmovima. Povremeni je urednik i voditelj emisija o pozorištu na Hrvatskom radiju i Trećem TV programu HRT-a. Autor je scenske muzike za pozorišne predstave Olje Lozice, Tamare Kučinović i Petre Kovačić Pavline, te dokumentarne filmove Miroslava Sikavice.

Gitarista je i mandolinista riječkog sastava My Buddy Moose, te gitarista međunarodnog projekta The Strange. Predavač je na Odsjeku glume Umjetničke akademije u Splitu. Umetnički je voditelj Kazališta PlayDrama iz Split.