I’mpuls festival
19 – 21. maj 2023.

Impuls! festival je događaj koji tradicionalno organizuju studenti četvrte godine studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna. Ove godine Impuls! preispituje lični, grupni i kolektivni identitet kroz pitanja “ko smo mi?” i “kako nas drugi percipiraju?”. Podstaknuti ovim pitanjima transformišemo impuls! u I’mpuls.

Program festivala, podeljen je u više različitih segmenata koji međusobnim preplitanjem funkcionišu kao jedna pulsirajuća mreža scenskog dizajna. Cilj je da nađemo svoje mesto u njoj, kroz dijalog i rad sa studentima srodnih fakulteta, mladim profesionalcima i posetiocima.

Termin održavanja glavnih aktivnosti I’mpulsa je od 19. do 21. maja. Mesto realizacije festivala je Scenska laboratorija Borislav Gvojić, gde će se svakodnevno održavati različita dešavanja. Osim SCENlab-a, prostor I’mpulsa zauzima i određene delove Fakulteta tehničkih nauka – učionice na četvrtom spratu, kao i delove na otvorenom poput Univerzitetskog parka i plaže Bećarac. Izlazeći iz okvira poznatog pružamo novi pogled na prostore naše svakodnevnice, otkrivajući njihove potencijale za događaj.

Program festivala:

I’manation // Sinteza zvuka kroz prostor i elemente
petak, 19. maj u 18h
Scenska laboratorija Borislav Gvojić

Festival otvaramo performansom koji se bavi ispitivanjem zvučnosti predmeta i njihove međusobne harmonije. Ovaj eksperimentalni čin ispituje odnos predmeta i tela koje interaguje sa njim sa ciljem kreiranja unikatne i nepredvidive zvučne slike.

*Emanacija (lat. emanatio, emanare) – izlaženje, odavanje od sebe, isticanje, izviranje veoma finih, i od tela odvojenih delića (miris, zvuk itd).

I’mage // Koncept.jpg
subota, 20. maj u 11h
FTN, učionica AH8
(4. sprat, nastavni blok)

Radionica edukativnog karaktera, namenjena srednoškolcima, tokom koje ćemo se upoznati sa osnovnim principima grafičkog dizajna, logikom pravljenja plakata i analognim tehnikama kojima se u tom procesu možemo služiti. Zadatak nam je da, kroz dizajn, što vernije prenesemo informacije o događaju “I’m here”.

I’ma svega, radilo se // Prostorni podcast kampusom
subota, 20. maj u 14h
FTN, učionica AH4a
(4. sprat, nastavni blok)

Auditorna šetnja koja za cilj ima da posetioce upozna sa projektima studenata smera Scenska arhitektura, tehnika i dizajn. Učesnici, skenirajući QR kodove dobijaju audio zapis i vizuelni materijal koji će ih voditi kroz kampus Univerziteta u Novom Sadu upoznajući ih procesom kroz koji se prolazi tokom produkcije i realizacije projekata kao i načinom rada na studijama.

I’mportant // Ozbiljni razgovori na ozbiljne teme
subota, 20. maj u 17h
Scenska laboratorija Borislav Gvojić

Panel diskusija koja, pod svetlima SCENlab-a, preispituje teme rada u pozorišnoj praksi i srodnim strukama uvodeći u dijalog mlade profesionalce i studente.

I’m hangover // Trač party
nedelja, 21. maj u 11h
FTN, zeleno dvorište

Razgovori čiji je cilj razmenjivanje mišljenja i ideja kroz diskusiju studenata Scenske arhitekture, tehnike i dizajna, kao i studenata srodnih fakulteta. U “zelenom dvorištu” organizujemo piknik. Sedećemo na prostirkama i uz kafu razgovarati o temama sa panela.

I’mpresije// Materijalizacija sebe
nedelja, 21. maj u 13h
Scenska laboratorija Borislav Gvojić

Druga radionica za srednjoškolce, u okviru koje ćemo se upoznati sa različitim origami tehnikama i načinima na koji možemo obrađivati papir da bismo napravili maske. Predstavljaćemo se jedni drugima uz razgovor o identitetu i stereotipima. Cilj nam je da na kreativan način materijalizujemo to kako doživljavamo sebe i kako vidimo jedni druge.

I’m here // Bolje vas našli!
nedelja, 21. maj od 13h do 18h
FTN, 4. sprat (nastavni blok)

Događaj koji je nastao u saradnji sa studentima arhitekture okupljenim oko grupe SKICA, sa kojima delimo četvrti sprat FTN-a. Koncept događaja je da ga oživimo i otvorimo za sve one koji u njega inače ne zalaze. Tretiramo četvrti sprat kao kuću a u svakoj od učionica/soba, otkrivamo drugačije gledanje na svakodnevni prostor kroz igru i/ili instalaciju.

I’m not over it // Neka ovaj kraj, zapravo, ne bude kraj!
subota, 27. maj u 10h
Scenska laboratorija Borislav Gvojić

Radna akcija kojom ponovo okupljamo sve učesnike i posetioce festivala. Cilj akcije je da sav papirni otpad proizveden tokom I’mpulsa recikliramo i pretvorimo u nešto novo. Mešanjem papirne smese od otpadaka, prosejavanjem, ceđenjem i sušenjem, daćemo priliku svemu što se desilo tokom festivala da se izmeša i spoji kao i da ostavi svoj trag za nama, nenarušavajući okolinu.

Više informacija možete pronaći na I’mpulse instagam nalogu klikom na ovaj link