Otvorena izložba „Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti“

Otvorena izložba „Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti“

Otvorena izložba „Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti“

Studenti prve, druge i treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna, pod mentorskim i kustoskim vođstvom naših profesorki Tatjane Babić i Jelene Janev na predmetima Uvod u studije arhitekture, Skulptura i Prostorna instalacija, a povodom 125 godina od rođenja vajara Sretena Stojanovića, izlažu u Spomen-zbirci Pavle Beljanski.

Specifičnost izložbe je zanimljiv kustoski pristup, osmišljen od strane kustoskinja izložbe Marte Đarmati (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog), Jelene Janev i Tatjane Babić. Izložba nas istovremeno i u istim prostorima izlaganja vodi kroz priču o životu i delu Sretena Stojanovića, jednog od najznačajnijih srpskih vajara dvadesetog veka, ali i kroz metodološki i kreativni proces koji su studenti osnovnih studija Scenska arhitektura, tehnika i dizajn prošli na pomenutim predmetima. Studenti su istraživali biografiju i umetnički rad značajnog vajara, i inspirisali se njegovim delom u sopstvenom umetničkom izražavanju.

Figurine i portreti Sretena Stojanovića izloženi su u dijalogu sa studentskim radovima, skulpturama (portretima i autorportetima), umetničkim instalacijama (fotografska i video umetnička instalacija) i arhitektonskim maketama (studentskim predlozima postavke izložbe), kao i fotografijama i skicama kreativnog procesa. Time je uneta svežina i dat savremen kontekst Stojanovićevim radovima, a istovremeno je prikazan drugačiji pristup arhitekturi izložbe u okviru muzejske postavke.

Izložbu će prati digitalni katalog sa tekstovima i vizuelnim materijalom koji će ilustrovati proces realizacije projekta. Prateći program izložbe obuhvatiće radionice sa učenicima srednjih škola i studentima fakulteta u Novom Sadu, kao i organizovanje radionica za mlade.

Kustosi izložbe: Marta Đarmati, Jelena Janev, Tatjana Babić

Nastavni tim: Jelena Janev, Tatjana Babić, Vladimir Ilić, Anja Popović

Studenti:

Uvod u studije arhitekture (I godina): Isidora Sabadoš, Uroš Antić, Višnja Vukajlović, Valentina Salag, Jovana Vezilić, Milenica Jović, Lana Gigović, Jana Ćurčić

Skulptura (II godina): Tara Tvrtković, Magdalena Cvetković, Marko Čizmanski, Teodora Milovanović, Anđela Kurevija, Jovana Miletić

Prostorna instalacija (III godina): Isidora Pokrajac, Miona Grujić, Anja Kodić

Fotografije sa otvaranja: Jelena Kovačević Vorgučin, Maja Bogdanović, Doroteja Jonov, Jelena Kajtes, Katarina Blažić, Zorana Rabrenović i Milana Mijić.