SCENlab_vrtić

SCENlab_vrtić

Sezona 5
Lutke

Radionice SCENlab vrtića priprema su za Bijenale scenskog dizajna, i za izložbu u izlozima Šok zadruge, kao dela pratećeg programa Sterijinog pozorja u Novom Sadu. Svaka od radionica posvećena je jednoj temi, kako bi učesnici izradili poluproizvod koji će, kasnije, biti dovršen tokom radionica na BiSD. Razvijaćemo pozorište lutaka pravljenjem scenografija (mobilnih kutija za igranje predstava), tj. prostora igre u kome će deca pokretati lutke na raličite načine – rukama odozgo, lutkama koje se navlače na ruke (ginjole) ili maskama za lice.

Radionice se odvijaju jednom mesečno, nedeljom 11-14h, za decu od 6-10 godina.
Broj je ograničen na 15 učesnika uz prethodnu prijavu mejlom na deca@bisd.rs.

Autorka i urednica programa: Dragana Pilipović
Saradnice: Sara Škvorc, Maja Bogdanović, Nina Bogdanović i Vanja Evđenić.

Mesec  Tema meseca
Mart 13.03. Osmišljavanje i formiranje scene/kulise takve da ujedno može biti korišćena kao paravan za sve tri forme igranja sa lutkama: za marionete, za ginjole i za maske.

Bojenje, isecanje, ugradnja pokretnih delova, ubacivanje lampica, zastora…

April 10.04. Rad na sceni – kulisama…

Lutke marionete – korišćenjem različitih materijala (drvo, karton, tkanina, gips…) prave se lutke sa pokretnim delovima kojima se upravlja koncem ili žicom. 

Maj 1 08.05. Završni radovi na sceni – kulisama…

Lutke ginjole – upravljanje „ručnom“ lutkom, onu koju lutkar navlači na ruku poput rukavice. Ginjol se pokreće pomicanjem prstiju, rotacijom šake i podlaktice. Deca će imati priliku praviti ginjole od materijala po želji i oprobati se u prezentaciji istih.

Priprema za Sterijino pozorje
Maj 2 29.05. Maske za lice – deca će imati priliku da svoju kreativnost ispolje kroz kreiranje maski za lice upotrebom raznih materijala (karton, papir, kolaž papir, tkanina, gips…). Njihovim kombinovanjem i spajanjem doći će do konačnog proizvoda. 
Priprema za Sterijino pozorje

fotografija: Tanja Stefanović