VEČERA / ČULNA INTERAKTIVNA INSTALACIJA DRAGANE BAĆOVIĆ

Master umetnički rad scenskog dizajna Večera, kandidatkinje Dragane Baćović, izveden je u nedelju, 27. juna 2021, u zgradi nekadašnjeg Jugošpeda u Beogradu.

Rad je posvećen sećanjima, nostalgiji i sadašnjem trenutku, baveći se pitanjem kako na trenutak u kome se nalazimo utiču neki drugi, prethodni, trenuci. Da li kombinovanjem ove tri stvari nosimo naš trenutak sa sobom, i koliko je moguće podeliti ga, u trenutku. Istraživanje je vođeno kroz  lične predmete i prizore, mapiranje ključnih pojmova i njihovo pozicioniranje na slici, u okvirima koji predstavljaju simbol za trenutak koji kandidatkinja istražuje.

Večera je čulna interaktivna instalacija, koja stimuliše čula vida, mirisa, ukusa, sluha i dodira. Kroz servirane porcije, u uslovima ograničene posete, gosti su imali priliku da upiju kandidatkinjino iskustvo sećenja, nostalgije, vezivanja i važnosti u trenutku događaja, kao i da na ta iskustva reaguju. Večera se dogodila u objektu koji je ostavljen, i u prostoru koji je nekada služio za obedovanje radnika, a koji je povodom ovog događaja na kratko oživeo svoju staru namenu. 

Kandidat: Dragana Baćović
Mentor: dr um. Tatjana Dadić Dinulović
Komentor: Andrija Dinulović

Fotografije: Stefan Đorđević