JAVNO PRIKAZIVANJE VIŠEMEDIJSKOG DELA SCENSKOG DIZAJNA „KO BI BOG U BOSNI BIO?“ MONIKE BILBIJE PONJAVIĆ

JAVNO PRIKAZIVANJE VIŠEMEDIJSKOG DELA SCENSKOG DIZAJNA „KO BI BOG U BOSNI BIO?“ MONIKE BILBIJE PONJAVIĆ

Javno prikazivanje višemedijskog dela scenskog dizajna Ko bi Bog u Bosni bio?, autorke Monike Biilbije (Ponjavić), deo je doktorskog umetničkog projekta Istraživanje individualnog i kolektivnog identiteta u Bosni i Hercegovini: umjetničko djelo scenskog dizajna, nastalog pod mentorstvom dr Tatjane Dadić-Dinulović. Rad je prikazan od 11. do 15. juna 2021. godine u Kamenoj kući tvrđave Kastel, Kulturnog centra Banski dvor.

Izložbu Ko bi Bog u Bosni bio? (citat preuzet sa grafita na Šehitlucima/Banj brdo) čine četiri segmenta – Zemlja (instalacija), Ja/Bosna (video rad i instalacija), Život (na ivici između dva svijeta) (performativna instalacija, izvođenje, fotografija, performans i scenografija) i Vilajet (audio rad), koja su idejno, značenjski i likovno povezana u jednu celinu. Svi segmenti, kroz umetničku aproprijaciju, postprodukciju, izvođenje kao metod istraživanja, razliku/ponavljanje i umetničku dokumentaciju, preispituju identitet i istoriju svoja dva centralna lika: Monike Ponjavić i Bosne (i Hercegovine). Igra ih glumica Miljka Brđanin koja je zamišljena prvo kao personifikacija Bosne (i Hercegovine), a zatim i kao i jedna od interpretacija Monike Ponjavić. Ona istovremeno igra Moniku Ponjavić, ali i Moniku Ponjavić, koja je koncipirana kao prazan prostor, kao avatar u koji se upisuje mnoštvo raznovrsnih, pojedinačnih bosanskohercegovačkih identiteta, života i sudbina.

Uz identitet, izložba preispituje i temu etiketiranja, stigme i izopštavanja, kao i pripadnost/nepripadnost Bosni i njenoj iskonskoj, duboko ukorenjenoj ljubavi i mržnji, prema zemlji i prema čoveku, te šta znači, kako je to Andrić britko sročio: „živjeti i konstantno balansirati između ta dva svijeta”, biti „kao kod kuće i ostati zauvijek stranac”. Izložba predstavlja neku vrstu ljubavnog pisma tlu sa kojeg je autorka ponikla.

Izvođenje rada su pomogli: Banski dvor-Kulturni centar, Mladen Jović, Studio Bunker, Marko Bilbija, Miljka Brđanin, Petar Bilbija i Grad Banja Luka

Fotografije: Borislav Brezo, Dejan Rakita, Marko Bilbija i Bojan Vidaković

Ko bi Bog u Bosni Bio – katalog