JAVNO PRIKAZIVANJE DOKTORSKOG UMETNIČKOG PROJEKTA „3000ms“ MILICE STOJŠIĆ

JAVNO PRIKAZIVANJE DOKTORSKOG UMETNIČKOG PROJEKTA „3000ms“ MILICE STOJŠIĆ

Javno prikazivanje performativne instalacije 3000ms deo je doktorskog umetničkog projekta Raslojavanje percepcije – umetničko delo scenskog dizajna autorke Milice Stojšić, nastalo pod mentorstvom dr Romane Bošković Živanović. Rad 3000ms prikazan je 10. aprila 2021. u Velikoj Sali Kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, i bio je otvoren za publiku u periodu od 14 do 20 časova.

Rad istražuje doživljaj vremena u savremenom svetu, u kojem bivanje u sadašnjosti predstavlja nepotrebni višak – u pokušaju da maksimalno iskoristimo svaki trenutak dana, neprekidno žrtvujemo sadašnjost u želji da uspostavimo kontrolu nad neizvesnom budućnošću. Vreme sata neprekidno briše i pokorava našu doživljenu sadašnjost, stvarajući neprekidni pritisak da se u 24 sata ili 7 dana nagura što više – doživljaja, obavljenih obaveza, rešenih problema, viđanja sa prijateljima i ljubavnicima, ili pogledanih serija. Imperativ savremenog društva je nikada ne stati, ne napraviti pauzu, ne podići glavu, ili eventualno preispitati sistem u kojem živimo. Osnovna ideja rada 3000ms je preispitivanje temporalnosti kao fundamentalno subjektivnog fenomena, nastalog usled naše sklonosti da doživljaj sveta uređujemo kao sled događaja u vremenu. Na taj način, u pitanje možemo dovesti i eksterno nametnut pritisak 24/7 vremena sata, koje za većinu nas ustrojava i subjektivni doživljaj vremena. Možemo li vraćanjem vremena u telo, ponovo osvojiti bivanje u sadašnjosti? Zašto smo toliki robovi vremena, ako ono ne postoji nigde, osim u nama?

Izvođenje rada pomogli su: Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju, Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i Kulturna stanica Svilara.
Fotografije: Jelena Ivanović