Performativna instalacija „3000ms“

Performativna instalacija „3000ms“

Javno prikazivanje performativne instalacije 3000ms deo je doktorskog umetničkog projekta Raslojavanje percepcije – umetničko delo scenskog dizajna autorke Milice Stojšić, nastalo pod mentorstvom dr Romane Bošković Živanović. Rad 3000ms će biti prikazan 10. aprila 2021. u Velikoj Sali Kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, i biće otvoren za publiku u periodu od 14 do 20 časova.*

Rad istražuje doživljaj vremena u savremenom svetu, u kojem bivanje u sadašnjosti predstavlja nepotrebni višak – u pokušaju da maksimalno iskoristimo svaki trenutak dana, neprekidno žrtvujemo sadašnjost u želji da uspostavimo kontrolu nad neizvesnom budućnošću. Vreme sata neprekidno briše i pokorava našu doživljenu sadašnjost, stvarajući neprekidni pritisak da se u 24 sata ili 7 dana nagura što više – doživljaja, obavljenih obaveza, rešenih problema, viđanja sa prijateljima i ljubavnicima, ili pogledanih serija. Imperativ savremenog društva je nikada ne stati, ne napraviti pauzu, ne podići glavu, ili eventualno preispitati sistem u kojem živimo. Osnovna ideja rada 3000ms je preispitivanje temporalnosti kao fundamentalno subjektivnog fenomena, nastalog usled naše sklonosti da doživljaj sveta uređujemo kao sled događaja u vremenu. Na taj način, u pitanje možemo dovesti i eksterno nametnut pritisak 24/7 vremena sata, koje za većinu nas ustrojava i subjektivni doživljaj vremena. Možemo li vraćanjem vremena u telo, ponovo osvojiti bivanje u sadašnjosti? Zašto smo toliki robovi vremena, ako ono ne postoji nigde, osim u nama?

*Zbog važećih ograničenja okupljanja broj posetilaca je ograničen. Neophodno je da se zainteresovani posetioci prijave na mejl milica.stojsic@uns.ac.rs najkasnije do petka, 9. aprila u 12h, uz napomenu termina koji bi im odgovarao u u subotu 10. aprila (14-15h, 15-16h, 16-17h, 17-18h, 18-19h, 19-20h). Svi posetioci moraju nositi zaštitnu masku i držati distancu od 2 metra.

Izvođenje rada pomogli su: Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju, Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i Kulturna stanica Svilara.
Fotografija: Miroslav Živanov