SCENLAB_RAZGOVORI 2019/20.

SEZONA 8:
POHOD NA M(J)ESEC: razmišljanje naglas

Program je posvećen pedesetogodišnjici iskrcavanja ljudi na Mesec (posada svemirskog broda Apolo 11, 21. jula 1969.), ali je, istovremeno, inspirisan pripovetkom Branka Ćopića Pohod na mjesec, objavljenom u knjizi Bašta sljezove boje (SKZ, Beograd, 1970.). Rečenica: „I kako tada, tako i do današnjeg dana: stojim raspet između smirene djedove vatrice, koja postojano gorucka u tamnoj dolini, i strašnog blještavog mjesečevog požara, hladnog i nevjernog, koji raste nad horizontom i silovito vuče u nepoznato”, srodna je pitanju koje Tomas Man postavlja u gotovo svim svojim delima (a posebno u pripovetci Tonio Kreger). Ovo predstavlja poetičku osnovu za razgovore o razlozima, namerama i ciljevima rada (a i života) savremenih umetnika čije stvaralaštvo može biti posmatrano u kontekstu scenskog dizajna.

Sa gostimaće različiti sagovornici otvoriti ključna pitanja pozicije, moći i uticaja pojedinca na društvo, moral i sistem vrednosti danas.

Istovremeno, poetička, ali i problemsko-političko-ideološka osnova ciklusa je i pismo Branka Ćopića svom pokojnom prijatelju, književniku Ziji Dizdareviću (ubijenom u logoru Jasenovac) objavljeno kao prolog navedenoj knjizi.

Autor i urednik:  Radivoje Dinulović 

Program:

 

četvrtak, 28. novembar 2019., 19:00h
Gost / Nebojša Romčević, dramaturg
Razgovor vodi /  Radivoje Dinulović
četvrtak, 26. decembar 2019., 19:00h
Gost / Nenad Ilić, reditelj, književnik i sveštenik SPC
Razgovor vodi /  Radivoje Dinulović
četvrtak, 26. mart 2020., 19:00h
Gost / Sonja Lončar, pijanista i kompozitor
Razgovor vodi / Tatjana Dadić Dinulović
četvrtak, 23. april 2020., 19:00h
Gost / Jasna Đuričić, glumica
Razgovor vodi /  Radivoje Dinulović
A R H I V A