NASTUP SRBIJE NA PRAŠKOM KVADRIJENALU SCENSKOG DIZAJNA I SCENSKOG PROSTORA 2019.

NASTUP SRBIJE NA PRAŠKOM KVADRIJENALU SCENSKOG DIZAJNA I SCENSKOG PROSTORA 2019.

Srbija se na Praškom kvadrijenalu 2019., najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru, predstavila nacionalnom postavkom i studentskom sekcijom koje su objedinjene temom Samo(iz)gradnja izvedenom iz specifičnog ideološkog, društvenog, političkog, ekonomskog i kulturnog konteksta socijalističkog društva druge polovine 20. veka, sa prostora i iz vremena u kojem je rad pojedinca na sebi smatran društveno potrebnim i društveno opravdanim. Osim na Samo(iz)gradnju kao kontekst, nastup Srbije oslonjen je i na koncept samog Praškog kvadrijenala, koje stavlja akcenat na autorske pristupe koji scenski dizajn razvijaju kao snažni sastavni deo ukupne umetničke ideje, a ne kao podređenu ili prateću disciplinu, navedeno je u programskom tekstu nastupa Srbije, čiji su komesari istoričarka umetnosti, muzejski savetnik i direktorka Muzeja primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu Ljiljana Miletić Abramović i teoretičarka scenskog dizajna i profesorka Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Tatjana Dadić Dinulović.

Nacionalna postavka Radovi na sceni, čiji su kustosi bili kostimografkinja Maja Mirković, vizuelni umetnik Siniša Ilić i pozorišni reditelj Bojan Đorđev, koncipirana je kroz dve ravnopravne selekcije – jedna je realizacija kolektivnog umetničkog rada u kojem učestvuju umetnici po pozivu, a druga, Pogled na scenu, predstavlja radove odabrane na javnom konkursu, sa zadatkom da omogući pregled scenskog dizajna na teritoriji Srbije, kao i praksu domaćih umetnika ostvarenu izvan granica zemlje.

Studentska sekcija Ravnoteža koncipirana je kao zajednički umetnički rad 12 studenata različitih fakulteta u Srbiji, izabranih putem javnog konkursa. Taj rad, u formi performativne instalacije, nastao je tokom višemesečnog kreativnog procesa u kojem su studenti istraživali temu konstruisanja zajednice i društva kroz građenje pojedinca. Kustoski tim Studentske sekcije činili su Romana Bošković Živanović (FTN Novi Sad), Mirko Stojković (Fakultet dramskih umetnosti – FDU, Beograd), Zora Mosilović (Fakultet primenjene umetnosti – FPU, Beograd), Deneš Debrei (Akademija umetnosti – AU, Novi Sad), Milena Kordić (Arhitektonski fakultet, Beograd) i Andrija Pavlović (Nova akademija umetnosti, Beograd).

Fotografije:  Nemanja Knežević