STUDENTI PRVE GODINE U POSETI JUGOSLOVENSKOM POZORIŠNOM FESTIVALU U UŽICU

STUDENTI PRVE GODINE U POSETI JUGOSLOVENSKOM POZORIŠNOM FESTIVALU U UŽICU

Studenti prve godine osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i ove godine, sada već tradicionalno, posetili su Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu. Naši studenti imali su prilike da pogledaju predstave „Kroćenje goropadnice“, u režiji Ivana Plazibata i izvođenju Hrvatskog Narodnog Kazališta iz Splita, predstavu „Pet života pretužnog Milutina“ u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, pozorišta Atelje 212 iz Beograda, kao i predstavu „Krvave svadbe” koprodukciju Srpskog narodnog pozorišta i Budve Grad Teatar u režiji Igora Vuka Torbice. Pored predstava, studenti su redovno prisustvovali okruglim stolovima posvećenim pojedinačnim predstavama, ali i predavanjima „Trag u kamenu: o izgradnji Trga partizana i Narodnog pozorišta Užice“, Marijane Zorzić Petrović, tehičkog direktora Narodnog pozorišta i „Grad, pozorište i festival: Užice, Narodno pozorište i Jugoslovenski pozorišni festival“, na kojem su govorili Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta u Užicu i ko-selektor JPF-a i umetnički direktor Narodnog pozorišta u Užicu Nemanja Ranković. 

Osim festivalskog programa, naši studenti imali su prilike da prisustvuju promociji knjige Svetozara Rapajića „Muzičko pozorište“ koju su vodili profesor Rapajić i pozorišni kritičar Ivan Medenica. Takođe, student su se upoznali sa bogatom istorijom Užica kroz organizovane posete Narodnom muzeju i memorijalnom kompleksu Kadinjača.

Stručno putovanje su vodili tim nastavnika i saradnika koji su činili Jelena JanevSanja Maljković i Bojana Nikolić, kao i studenti demonstratori Maja Ivanović i Luna Šalamon.

Fotografije: Bojana Nikolić