POSETA ZRENJANINU U OKVIRU SINTEZNOG PROJEKTA

POSETA ZRENJANINU U OKVIRU SINTEZNOG PROJEKTA

Studenti treće godine osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna u okviru rada na sinteznom projektu boravili su u Zrenjaninu od ponedeljka 22.10. do srede 24.10.2018. godine. Ovogodišnji sintezni projekat posvećen je identifikaciji, proučavanju, vrednovanju i novom, kreativnom čitanju specifičnih objekata i prostora grada Zrenjanina, koji će postati okvir za umetničke projekte studenata – zajedničke, grupne i individualne. Ovaj proces određen je temom odnosa čoveka i grada.

Tokom posete, studenti su imali priliku da obiđu i snime lokaciju koja je predmet njihovog daljeg rada, kao i da posete važnije kulturne institucije i arhitektonsko nasleđe grada. Kako bi se studenti bolje upoznali sa kontekstom i problemima grada, organizovani su razgovori sa stanovnicima Zrenjanina stručnim u oblasti kulture, sporta, industrije i arhitekture.

Tokom prvog dana, studenti su razgovarali sa predstavnicima Zrenjaninskog socijalnog foruma o istoriji lokalne industrije i promeni položaja radnika u poslednjih 30 godina. Zatim je organizovan obilazak Muzeja piva uz razgovor sa Vojislavom Cvejićem, koji je ispred Turističke organizacije grada Zrenjanina predstavio istoriju zrenjanske Pivnice i projekat samog muzeja. Nakon toga, studenti su se sastali sa Miranom Pantelićem, istoričarem sporta, koji je napravio prikaz istorije zrenjaninskog sporta. Drugog dana studenti su imali priliku da se kroz razgovor sa arhitekticom Jelenom Grujin upoznaju sa projektom rekonstrukcije centra Zrenjanina, a potom obiđu važnija arhitektonska zdanja grada, uz vođenje istoričara umetnosti Bojana Kojičića, zaposlenog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Treći dan bio je rezervisan za upoznavanje sa kulturnom scenom grada; studenti su obišli stalnu postavku Muzeja grada Zrenjanina uz stručno vođenje, zatim Narodno pozorište „Toša Jovanović“, gde ih je vodila Ivana Kukolj, producentkinja pozorišta, da bi na kraju dana razgovarali sa Rastkom Stefanovićem, osnivačem  „UA Zrenjanin“, o situaciji na alternativnoj kulturnoj sceni grada.

Zajedno sa studentima, program posete pratio je asistentski tim koji su činili Sanja Maljković i Karl Mičkei, sa studentima-demonstratorima Lunom Šalamon, Zojom Erdeljan, Milanom Trifunjagić i Majom Ivanović.

Fotografije: Karl Mičkei