SCENLAB_RAZGOVORI / PROSTOR POBUNE: ZEMLJA

SCENLAB_RAZGOVORI / PROSTOR POBUNE: ZEMLJA

U četvrtak, 22. novembra 2018, održan je prvi u ovogodišnjem ciklusu Scenlab razgovora, pod nazivom ZEMLJA. O muzici i muzičkim događajima koji su, od Vudstoka i Ostrva Vajt, do Subotice i Zaječara, obeležili globalnu kulturu šezdesetih godina prošlog veka, Radivoje Dinulović i Andrija Pavlović razgovarali su sa Petrom Pecom Popovićem i Dejanom Cukićem. Rokenrol je bio jedno od najsnažnijih, a svakako najšire prihvaćeno sredstvo pobune protiv sistema vrednosti u različitim savremenim društvima i društveno-političkim okolnostima. Kako je rok muzika postala sredstvo društvene i političke borbe, kako se i zbog čega menjala njena ideološka i socijalna uloga u decenijama koje su sledile, da li je – i ako jeste – kako je i zašto izgubila uticaj na društvo, osnovna su pitanja koja su bila pokrenuta u ovom razgovoru. Posebnu temu predstavljao je odnos globalne i lokalne muzičke scene, u vremenu socijalističke Jugoslavije, kao i danas.
 

Petar Peca Popović (Beograd, 1949) je novinar, rok-kritičar i publicista i jedan od najboljih poznavalaca rokenrola u Jugoslaviji. Pionir je rok kritike, omladinske štampe, muzičkih radio i televizijskih emisija. Uređivao je kultne muzičke časopise Džuboks i Rok, kao i prvi muzički program Radio Beograda – Radio 101. Bio je i jedan od pokretača omladinskog OK kanala Televizije Beograd (1989). Autor je knjiga Rokopisi (2008) i Biti Rokenrol (sa Mihajlom Pantićem, 2016).

Dejan Cukić (Beograd, 1959) je rok-pevač, autor i novinar. Bio je član grupa DizelTiltBulevarBajaga i instruktori, a od 1987. godine vodi svoju grupu, Spori ritam bend. Kao rok-novinar, proslavio se intervjuima sa najvećim svetskim rok-zvezdama (Dajer strejtsJuraja hipSting…), a redovno piše za Politikin zabavnik. Objavio je knjige Muzika je najbolja (o Frenku Zapi, 2001) i 45 obrtaja (2007).

Fotografije: Ivanino DaVillano Đukić, Đorđe Živković i Sinišra Jovanović