Meta Hočevar u Novom Sadu i Beogradu 24. – 29. maj 2018.

Meta Hočevar u Novom Sadu i Beogradu 24. – 29. maj 2018.

Meta Hočevar, jedna od najznačajnijih scenografa na prostoru bivše Jugoslavije i autorka kultne knjige Prostori igre, boraviće u Novom Sadu i Beogradu, u okviru studijske posete Odseku za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pratećeg programa Sterijinog pozorja i izlagačkog programa Galerije Kolektiv iz Beograda.

četvrtak, 24. maj  2018, 19.00 sati
Scenska laboratorija, Fakultet tehničkih nauka, Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad

Preobražaji: prošireno polje arhitekture

Razgovor sa Metom Hočevar (Slovenija) vodi Radivoje Dinulović, arhitekta i profesor Fakulteta tehničkih nauka.


nedelja, 27. maj 2018, 12.00h
Kamerna scena SNP-a, Pozorišni trg 1, Novi Sad

Otvorena škola scenskog dizajna #4

U razgovoru učestvuju: Meta Hočevar, Ivana Knez (Hrvatska), Ana Martina Bakić (Hrvatska), Miloš Latinović i Tatjana Dadić Dinulović. Razgovor vodi: Mia David, arhitekta, profesor Fakulteta tehničkih nauka.


29. maj – 16. juni 2018. god.
Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd

Prostori Mete Hočevar: izložba scenografskih radova

Otvaranje izložbe:
utorak, 29. maj 2018, 20.00 sati

„Meta Hočevar je dobitnica četiri Sterijine nagrade, za predstave realizovane u četiri različita grada (Zenica, Skoplje, Ljubljana i Zagreb) i republike, u periodu između 1979. i 1984. Nije preterano reći da je Meta Hočevar izmenila jugoslovensku pozorišnu scenografiju. Po obrazovanju arhitekta, ona je ključnu pažnju posvetila ustanovljavanju, organizaciji i artikulaciji scenskog prostora, podrazumevajući, naravno, estetičnost i semantičnost kao osnovne umetničke planove. Ispražnjen, očišćen scenski prostor, određen sa nekoliko ključnih elemenata (platno kojim prekriva pozornicu u Krležinim Legendama ili denivelacija poda u Zlatnim cipelicama Smolea), pokrenuti prostorni planovi, koncentracija na nove materijale i scenska tehnička sredstva, način upotrebe svetla i čitav niz kreativnih postupaka koje je razvila Meta Hočevar, postali su i ostali tema scenografskih razmatranja i danas.“

R. Dinulović: Scenografija i kostimografija na Sterijinom pozorju od 1956. do 2004.
Časopis Scena, br. 1, Novi Sad, 2005.