ODRŽAN DRUGI IMPULS! FESTIVAL – GDE NAM JE SCENA?!

ODRŽAN DRUGI IMPULS! FESTIVAL – GDE NAM JE SCENA?!

Drugi po redu Impuls festival! održan je od 11. do 13. maja 2018. godine, u organizaciji grupe studenata osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna. Vođeni ovogodišnjom temom, Gde nam je scena?!, organizatori su kroz platformu festivala ispitivali trenutno stanje i različite forme izvođačkih umetnosti.

Program festivala, koji su činili razgovori, filmski program, muzički program, izložbeni program, radionice i pozorišni program, održani su u Scenskoj laboratoriji „Borislav Gvojić“ na Fakultetu tehničkih nauka, Kulturnom Centru LAB i studiju K9 station u Novom Sadu.

Festival je otvoren 11. maja u Scenskoj laboratoriji „Borislav Gvojić“, razgovorom sa mladom rediteljkom iz Zenice, Selmom Spahić. Tokom razgovora, mlada rediteljka predstavila je svoje stavove o trenutnom stanju regionalne i svetske scene, ali i izvore inspiracije za sopstveni rad. Osim toga, posetioci su dobili priliku da se upoznaju sa procesom nastanka Selmine predstave, kao i o procesu selektovanja predstava za program festivala MESS, čiji je selektor već više od jedne decenije. Nakon razgovora, usledile su projekcije studentskih filmova, izabranih na konkursu za kratak eksperimentalni film.

Drugi festivalski dan, obeležen je multimedijalnim programom održanim u prostoru K9 station. Ovu programsku celinu su autori njenog koncepta, Lara Bunčić i Dve čađave (Milana Nikić i Filip Šćekić), predstavili kroz sintezu elemenata scenskog dizajna: prostor, zvuk, svetlo, kostim i pokret. Skulptorski radovi Arpada Slančika svojim volumenom uokvirili su prostor izvođenja, u čijem središtu su se našle pozornica za muzička izvođenja i izvođače performere. Na taj način su se izvođači, svojom pojavom i pokretom nadovezivali na umetnikove skulpture, anatomske forme čoveka sa naglašenim izduženim udovima degenerativnog  položaja, a praćene izvođačima elektronske muzike, u izvedbi Dve čađave (Milana Nikić i Filip Šćekić), NEUTRON-a i DJ dua Acoustic tree i Pura.

Program skulptorske radionice Eksperiment:duša, koja se tokom tri festivalska dana održavala u Kulturnom Centru LAB, podrazumevao je i završnu izložbu, koja je predstavila samostalne radove polaznika radionice.

U prostoru Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“, 13. maja se igrala se i pozorišna predstava TƎЯƎT. Predstava je nastala samoinicijativno, kroz kolektivnu režiju tima sastavljenog od studenata Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti univerziteta Sinergija iz Beograda, Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. „Rađena po autorskom tekstu Jelene Jovanović, govori o problemu današnjice – okretanju glave na bilo koji vid nasilja kojeg smo gotovo svakodnevno svedoci, zloupotrebu moći, sistem koji štiti svoje devijantne elemente i konzervativne porodice koje se pokoravaju dominantnom sistemu vrednosti, pritom apstrahujući svoje emocije su jednako aktuelni danas kao i ranije.“ (reč autora, Jelene Jovanović)

Nakon predstave, u prostoru Kulturnog centra LAB, održan je muzički program, besplatna sito štampa, izložba grafika umetnika MR Gnoja i gejming punkt. Uz zvukove eksperimentalnog akustičnog benda Fre Delivery, zatim izvođača elektronske muzike SODIP-a i Milivojeva, posetioci su imali priliku da posete izložbu, zabave se i ponesu lepe uspomene sa studentskog festivala.

Impuls festival! podržali su:

Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu​,

AVL Projekt​

Kulturni Centar LAB

Studio Berar

Studentski Kulturni Centar Novi Sad – FABRIKA ​

Štamparija Profi Print​

 

Organizacioni tim festivala: Maja Ivanović, Zoja Erdeljan, Nina Papić, Lara Bunčić, Filip Šćekić, Milana Trifunjagić, Kristina Kovačević, Jelena Vasiljević, Ognjen Sučević, Luna Šalamon, Nataša Derikonja, Dunja Zarić, Tamara Brkljač, Milica Mirković, Milena Grošin, Danilo Krsmanović, Ivanino DaVillano Đukić, Nevena Kopanja, Nađa Vukorep, Aleksandra Vučković, Vanja Skenderović, Nikola Stojadinović, Danijela Matović, Sara Dedić, Milica Surutka, Jelena Ivaničević, Sonja Dragaš, Marija Varga, Predrag Veljković i Tanja Tubić.

Više informacija možete pronaći na facebook i instagram nalozima:
Facebook: https://www.facebook.com/impuls.festival.ns/
Instagram: https://www.instagram.com/impuls.fest/
Sajt: http://impulsfest.com/