OTVORENA ŠKOLA SCENSKOG DIZAJNA #4 – razgovor povodom objavljivanja knjige Scenski dizajn kao umetnost Tatjane Dadić Dinulović

OTVORENA ŠKOLA SCENSKOG DIZAJNA #4 – razgovor povodom objavljivanja knjige Scenski dizajn kao umetnost Tatjane Dadić Dinulović

U nedelju, 27. maja 2018. godine, na  Kamernoj sceni SNP-a u Novom Sadu održano je četvrto izdanje Otvorene škole scenskog dizajna, koja je zamišljena je kao kratak susret umetnika, stručnjaka i teoretičara iz oblasti arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti, koji o pojmu scenskog dizajna govore iz sopstvenih specifičnih profesionalnih pozicija. Otvorena škola ima zadatak da predstavi različite poglede na oblast scenskog dizajna, ali i da kroz lične stavove učesnika reflektuje i, možda, ustanovi novi i, potencijalno, širi pogled na scenski dizajn kao umetničku formu, umetničko sredstvo, metodologiju ili čak ideologiju. Ideja Otvorene škole je da se u multidisciplinarnom okruženju pozorišnog festivala, kroz razgovor, osvetli, prepozna i predstavi jedinstveno polje u i oko scenskog dizajna, kao i njegova pozicija unutar različitih umetničkih struka.

Učesnici ovog izdanja otvorene škole bili su Meta Hočevar, arhitekta i scenograf iz Slovenije, Ivana Knez i Ana Martina Bakić, arhitekte i scenografi iz Hrvatske, Miloš Latinović, novinar i pisac i Tatjana Dadić Dinulović, teoretičar scenskog dizajna.

Povod za razgovor je upravo objavljena knjiga Scenski dizajn kao umetnost Tatjane Dadić Dinulović, koja prema rečima autorke „uspostavlja teorijsku platformu za sagledavanje scenskog dizajna kao oblika profesionalnog delovanja, kao kompleksne strukture posebnih umetničkih i kustoskih praksi, ali i kao područja mogućih pogleda na vrednosti stvaralaštva, pa i života uopšte“. Knjiga je izdata u saradnji izdavačke kuće Klio iz Beograda i Scen-a (Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju Fakulteta tehničkih nauka) iz Novog Sada.

Razgovor je vodila Mia David, arhitekta, docent Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Fotografije: Tanja Žarić