Scenografija za pozorišnu predstavu “Smrtonosna motoristika”

Proces stvaranja jedne pozorišne predstave

<<<

Darko Nedeljković: Proces stvaranja jedne pozorišne predstave

Kulturni centar Novog Sada – KCNS, 15.06.2013. subota 18h

Darko Nedeljković će predstaviti kompleksni stvaralački postupak nastanka pozorišne predstave, posebno scenografije kao konstitutivne linije pozorišnog dela. Biće prikazan celovit stvaralački proces – od pisca i teme komada, preko rada sa rediteljem, stvaranja koncepta, razmišljanja o estetici, osmišljavanja prostora za igru glumaca, idejne skice, makete, radioničkih crteža, materijala, zanatske i umetničke izvedbe do premijere.

Darko Nedeljković (Beograd, 1955) je arhitekta i scenograf. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao u Japanu. Radio je na rekonstrukciji Ateljea 212, a od 1991. godine radi kao scenograf u pozorištu Atelje 212. Autor je nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, kao i većeg broja radova objavljenih u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada, među kojima je i Nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za životno delo za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju primenjenih umetnosti i dizajna. Vanredni je profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Fotografija gore: Scenografija za pozorišnu predstavu “Smrtonosna motoristika”, režija Egon Savin, pozorište Atelje 212, 2005.

Snimatelj: Slavko Pavlović