SCENLAB_RAZGOVORI – MAJ 2018.

SCENLAB_RAZGOVORI – MAJ 2018.

SCENlab_razgovori

Sezona 6
PREOBRAŽAJI: prošireno polje arhitekture

Meta Hočevar, arhitekta i scenograf
(AGRT, Ljubljana, Slovenija)

četvrtak, 24. maj  2018, 19.00h
Scenska laboratorija ‚‚Borislav Gvojić“
Fakultet tehničkih nauka (prizemlje)
Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad 

Na kraju šeste sezone Razgovora o scenskom dizajnu pozivamo vas na susret sa Metom Hočevar, autorkom kultne knjige Prostori igre.

Meta Hočevar (Ljubljana, 1942) je arhitekta i scenograf. Diplomirala je arhitekturu u Ljubljani 1965. godine, nakon čega se bavila isključivo arhitekturom i dobila nekoliko nagrada na arhitektonskim i urbanističkim konkursima. Ozbiljno i dugotrajno se zarazila pozorištem zahvaljujući prilici da 1972. godine sarađuje kao scenograf sa rediteljem Dušanom Jovanovićem na predstavi Ko skoči, taj toči Rudija Šeliga. Povremeno se i dalje bavi arhitekturom, ali u celini je posvećena pozorišnom stvaralaštvu. Kao scenograf radila je u svim slovenačkim pozorištima, u Trstu, u gradovima bivše Jugoslavije i u inostranstvu – Moskvi, Gracu, Beču, Kelnu, Kembridžu (SAD), itd. Najčešće se bavila slovenačkim dramskim delima, a najviše je radila u Ljubljani u Slovenskom narodnom gledališču. Prvi put je režirala 1982. godine. Za svoje scenografije, kostimografije i režije dobila je brojne nagrade. Njen rad predstavljao je Sloveniju na Praškom kvadrijenalu 2007. godine. Profesor je emerus na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

U ovoj sezoni predstavili smo arhitekte čiji profesionalni rad podrazumeva široko polje delovanja u okviru onoga što bi se moglo nazvati proširenim poljem arhitekture. Osim scenografije i scenskog dizajna, ovom proširenom polju danas pripadaju različite oblasti kulturne i umetničke produkcije, o čemu su posebno, iz sopstvenog iskustva, govorili naši sagovornici.

Urednici programa „Preobražaji“ su Radivoje Dinulović i Slađana Milićević. Razgovor sa Metom Hočevar vodi Radivoje Dinulović.

Fotografija: Jure Eržen