SCENLAB_RAZGOVORI – MAJ 2018.

SCENLAB_RAZGOVORI – MAJ 2018.

U okviru šeste sezone Razgovora o scenskom dizajnu, pod nazivom „Preobražaji“, u četvrtak, 24. maja 2018. godine, u prostoru Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“ održan je razgovor sa Metom Hočevar, jednom od najznačajnijih scenografa na prostoru bivše Jugoslavije i  autorkom kultne knjige Prostori igre. Meta Hočevar pričala je o odnosu arhitekture i scenskog dizajna, događaja i doživljaja, kao i svojim radovima.
 

Meta Hočevar (Ljubljana, 1942) je arhitekta i scenograf. Diplomirala je arhitekturu u Ljubljani 1965. godine, nakon čega se bavila isključivo arhitekturom i dobila nekoliko nagrada na arhitektonskim i urbanističkim konkursima. Ozbiljno i dugotrajno se zarazila pozorištem zahvaljujući prilici da 1972. godine sarađuje kao scenograf sa rediteljem Dušanom Jovanovićem na predstavi Ko skoči, taj toči Rudija Šeliga. Povremeno se i dalje bavi arhitekturom, ali u celini je posvećena pozorišnom stvaralaštvu. Kao scenograf radila je u svim slovenačkim pozorištima, u Trstu, u gradovima bivše Jugoslavije i u inostranstvu – Moskvi, Gracu, Beču, Kelnu, Kembridžu (SAD), itd. Najčešće se bavila slovenačkim dramskim delima, a najviše je radila u Ljubljani u Slovenskom narodnom gledališču. Prvi put je režirala 1982. godine. Za svoje scenografije, kostimografije i režije dobila je brojne nagrade. Njen rad predstavljao je Sloveniju na Praškom kvadrijenalu 2007. godine. Profesor je emerus na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

U ovoj sezoni predstavili smo arhitekte čiji profesionalni rad podrazumeva široko polje delovanja u okviru onoga što bi se moglo nazvati proširenim poljem arhitekture. Osim scenografije i scenskog dizajna, ovom proširenom polju danas pripadaju različite oblasti kulturne i umetničke produkcije, o čemu su posebno, iz sopstvenog iskustva, govorili naši sagovornici.

Urednici programa „Preobražaji“ su Radivoje Dinulović i Slađana Milićević. Razgovor sa Metom Hočevar vodio je Radivoje Dinulović.


Fotografije: Ivanino DaVillano Đukić