POSETA SREMSKOJ MITROVICI U OKVIRU SINTEZNOG PROJEKTA

POSETA SREMSKOJ MITROVICI U OKVIRU SINTEZNOG PROJEKTA

Studenti treće godine osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna u okviru rada na sinteznom projektu, u utorak, 24. oktobra 2017, posetili su Sremsku Mitrovicu. Budući da je bogato kulturno-istorijsko nasleđe Sremske Mitrovice tema ovogodišnjeg sinteznog projekta, studenti su u okviru ove posete obišli arheološki lokalitet Carska palata, Spomen-groblje arhitekte Bogdana Bogdanovića, Muzej Srema, kao i centar grada čije obimno graditeljsko nasleđe predstavlja svojevrsni „muzej na otvorenom“.

Tokom posete, studenti su se susreli sa arhitektom Ivanom Filipovićem, koji im je govorio o postupcima i metodama zaštite i konzervacije graditeljskog nasleđa, kao i arhitekturi grada Sremske Mitrovice, zatim sa arheologom Biljanom Lučić, koja im je govorila o svojim iskustvima vezanim za arheološka iskopavanja na lokalitetu Carske palate, te sa istoričarkom umetnosti Tatjanom Jesretić, koja je studente povela u stručno razgledanje grada. U zgradi Gradske uprave studenti su prisustvovali predavanju arhitekte Adrijane Škorić, koje je bilo posvećeno urbanističkim planovima i razvoju grada Sremske Mitrovice kroz vekove. Postavku u Muzeju Srema studentima je predstavila arheolog Jasmina Davidović.

O sremsko-mitrovačkom pozorištu „Dobrica Milutinović“, studenti su razgovarali sa  organizatorom Vladimirom Kovačevićem, koji ih je upoznao sa istorijatom i tehničkim mogućnostima pozorišta.

Zajedno sa studentima, program posete je pratila i dr Romana Bošković Živanović, rukovodilac osnovnih studija, kao i asistentsko-demonstratorski tim koji sa studentima radi na ovom projektu.

 

Fotografije: Nemanja Apić