ČEMU UMETNOST SLUŽI DANAS?

ČEMU UMETNOST SLUŽI DANAS?

ČEMU UMETNOST SLUŽI DANAS?
Zlatko Paković, pozorišni reditelj i pisac

U utorak, 17. oktobra, održano je uvodno predavanje Zlatka Pakovića povodom početka nove školske godine na osnovnim studijama Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Zlatko Paković (1968, Valjevo), pozorišni reditelj i pisac, diplomirao je na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Razvio je osobenu poetiku kritičkog, dijalektičkog pozorišta, naglašenog ludičkog izraza. Pozorište je za njega neraskidiva celina estetskog i društvenog čina. O njegovoj predstavi „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“, Hans-Tis Leman (Hans-Thies Lehmann), najznačajniji živi teoretičar drame, objavio je esej kao o posve novom načinu interpretacije Brehtovog nasleđa.

Njegove najpoznatije predstave su „Profesionalac“, Limasol (Kipar); „Majn kampf“, Sofija (Bugarska); „Ubiti Zorana Đinđića“, Novi Sad; „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“, Beograd/Skien (Norveška); „Enciklopedija živih – umetnička intervencija u srbijanskoj i kosovskoj stvarnosti“, Beograd/Priština; „Filosofija palanke – božićni oratorijum Radomiru Konstantinoviću“, Beograd; „Otelo, nezakonita liturgija“, Zadar; „Kapitalizam, geometrijskim redom izložen“, Subotica; „Don Kihot ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva“, Novi Sad/Beograd. Objavio je romane „Soba za jedan krevet“ i „Zajednički pepeo“ (nemačko izdanje Die gemeinsame Asche, Berlin), zbirku pesama „Dnevnik pevanja“, knjige eseja: „Anatomija nacionalističkog morala“, „O autoritarnoj savesti“”.

Stalni je kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas. Dobitnik je Nagrade „Desimir Tošić“ za publicistiku, Internacionalne Ibzenove stipendije za pozorišnu režiju i Stipendije bečkog Museumsquartier-a za književnost.

Fotografije: Luna Šalamon, Nevena Kopanja i Ivanino DaVillano Đukić


Snimtelj: Slavko Pavlović