STRUČNI SKUP / SIMPOZIJUM SCENSKI DIZAJN, TEORIJE, POETIKE I PRAKSE

STRUČNI SKUP / SIMPOZIJUM SCENSKI DIZAJN, TEORIJE, POETIKE I PRAKSE

U petak 26. maja i subotu 27. maja 2017. u Scenskoj laboratoriji „Borislav Gvojić“ održan je simpozijum Scenski dizajn, teorije, poetike i PRAKSE, kojem je prisustvovao veliki broj renomiranih stručnjaka iz oblasti scenske arhitekture, tehnike i dizajna iz zemlje i inostranstva, članova OISTAT-a (Međunarodno udruženje scenografa, tehničara i pozorišnih arhitekata) i Scena (Centra za scenski dizajn arhitekturu i tehnologiju), kao i studenti svih nivoa studija scenskog dizajna. Tokom dve sesije održane u petak učesnici simpozijuma imali su prilike da prisustvuju prezentacijama koje su obuhvatale različite teme, od tehničke produkcije u pozorištu i predstavljanja modela funkcionisanja različitih pozorišta, do inkluzivnih inicijativa u izvođačkim umetnostima.

Uvodnu reč dala je dr Romana Bošković Živanović, a među predavačima su bili članovi Komisije za Tehnologiju OISTAT-a Heiki Orn (Heikki Orn) iz Finske, Pavel Dautovski (Pavel Dautovsky) iz Češke, Aleksandar Jakovljev (Alexander Yakovlev) iz Rusije, Bruno Grosel (Bruno Grosel) iz Austrije, Laura Von Haperen (Laura van Haperen) iz Holandije, Ivo Kersmakers (Ivo Kersmaekers) iz Belgije, Ulf Nilsen (Ulf Nielsen) iz Švedske, Geri van Hezvik (Gerry van Hezewyk) iz Kanade i Loren Šrajber (Loren Schreiber). Pored prezentacija, zvučnim radovima pod nazivom The Drone Experience predstavili su se i studenti četvrte godine Katedre za snimanje i dizajn zvuka sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, pod vođstvom nastavnika dr Dobrivoja Milijanovića.

U subotu je održana panel diskusija Kako ispraviti Krivu Drinu: Zakonsko regulisanje tehničkog rada u pozorištima, koju je moderirao dr Radivoje Dinulović, kao i godišnji sastanak Komisije za Tehnologiju OISTAT-a. Generalni pokrovitelj projekta Ministarstvo kulture i informisanja, a pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

PROGRAM SIMPOZIJUMA

Fotografije: Luna Šalamon