OTVORENA IZLOŽBA „SUOČAVANJE“

OTVORENA IZLOŽBA „SUOČAVANJE“

U subotu, 27. maja 2017. godine, otvorena je izložba studenata druge godine doktorskih studija Scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Umetnički rad „Suočavanje“ realizovan je u sklopu pratećeg programa 62. Sterijinog pozorja, i biće izložen u galeriji Šok zadruge, koja se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici br. 22 u Novom Sadu, do 2. juna 2017. godine.
 

Rad Suočavanje koncipiran je kao izložba šest pojedinačnih autorskih radova iz oblasti scenskog dizajna, objedinjenih u višemedijsku sajt-specifik prostornu instalaciju. Kao polazište za umetničko istraživanje i uspostavljanje zajedničkog narativa ustanovljen je niz individualih tema inspirisanih bajkom Olovni vojnik Hansa Kristijana Andersena. Pojedinačni umetnički izrazi mogu biti okarakterisani i kao svedočenje o ličnom sukobljavanju sa temom koja je autentičan teret samog autora, sa krajnjim ciljem da se kroz buđenje osećaja o svakom od prikazanih suočavanja probudi novo osećanje kojim će se razviti svest o težini kolektivne borbe. Suočavanje se, ovde, pre svega odnosi na proces uspostavljanja novog stava prema ključnim odrednicama sopstvenog života, a utemeljenje pronalazi u intimnom pretresanju baš onih odluka, dilema, strahova i sećanja čiji je direktan uticaj inicirao potrebu za ovakvim suočavanjem. Zajednički narativ nastao je kao rezultat procesa umetničkog istraživanja u kome su autori, paraleleno sa nastankom individualnih poetika, razvijali svest o kolektivnom poetskom iskazu. Sredstva upotrebljena u realizaciji rada razlikuju se u odnosu na poetičke ideje i namere svakog od autora, a forme radova uslovljene su prostornim karakterom galerije i izloga Šok zadruge.

Suočavanje čini šest autorskih iskaza:

Strašno je živeti u svetu koji nestaje (Marija Lipkovski Barna)

Subjekcija/Konture (o)sećanja (Darinka Mihajlović)

Sloboda slobodne volje?! (Sofija Mitrović)

Obesity – Obesi ti (Dragana Pilipović)

Ko te jebe, trpi! (Vladimir Savić)

Vidljivo ništa (Dejan Todorović)

Izložba je relizovana kao sintezni projekat studenata druge godine doktorskih umetničkih studija scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, i ishod je rada na četiri nastavna predmeta: Nove prakse u dizajnu prostora, Nove prakse u dizajnu vremena, Nove prakse u dizajnu vizuelne slike i Nove prakse u dizajnu zvučne slike.

Predmetni nastavnici: Jelena Atanacković Jeličić, Ivan Pravdić, Marko Lađušić i Zoran Maksimović

Autori: Marija Lipkovski Barna, Sofija Mitrović, Darinka Mihajlović, Dragana Pilipović, Vladimir Savić i Dejan Todorović

Kustosi : Tatjana Dadić Dinulović i Jelena Atanacković Jeličić

KATALOG „SUOČAVANjE“

Fotografije: Luna Šalamon

Untitled-1