Na gradilištu, ponovo: umetnička akcija

Na gradilištu, ponovo: umetnička akcija

U okviru manifestacije Noć muzeja u subotu, 20. maja 2017. godine, studenti treće godine osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna izveli su umetničku akciju pod nazivom Na gradilištu, ponovo u prostoru Народног позоришта – Narodnog kazališta – Népszínház u Subotici.

Različitim umetničkim prostornim intervencijama i akcijama, studenti su vodili publiku kroz Народно позориштe – Narodno kazalište – Népszínház u izgradnji, baveći se zajedničkim, grupnim i individualnim temama. Ova umetnička akcija završni je deo jednogodišnjeg sinteznog projekta u kome su se studenti, kao deo nastave, bavili identifikacijom, proučavanjem, vrednovanjem i novim kreativnim čitanjem specifičnih objekata i prostora grada Subotice. Rezultate ovog istraživanja možete da vidite ovde.

Prostor Narodnog pozorišta je još uvek u izgradnji, ali to ne znači da ne može da se koristi. Prostor gradilišta, zbog svoje otvorenosti, ogoljenosti i pročišćenosti, našu generaciju, rođenu 1995. godine, asocira na prostor za igru. Svi smo se igrali u nedovršenim kućama, stvarajući različite svetove, a kroz igru je bilo moguće postići slobodu, iskrenost i neustrašivost. Danas slobodu nalazimo u alternativnim prostorima savremenih institucija, koje su se usled prostornih ograničenja uselile u napuštene ili nedovršene prostore. Nama je beton blizak, a gradilište mesto za građenje igre. Prostornim instalacijama želimo da pokažemo da institucija ne mora biti alternativna, već mesto neograničene igre.

Fotografije: Milica Stojšić (naslovna) i Luna Šalamon

 

 

Partneri u projektu:
Noć muzeja
Народно позориштe – Narodno kazalište – Népszínház
Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (Scen)
Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu

www.nocmuzeja.rs
www.suteatar.org
www.scen.uns.ac.rs
www.ftn.uns.ac.rs

logi