Razgovor o samoorganizovanom pozorištu

Razgovor o samoorganizovanom pozorištu

U okviru promotivnih aktivnosti Impuls festivala prošle subote, 8. aprila 2017, u prostoru Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“ održan je prvi Razgovor. Gosti su bili članovi Grupa Grupa i Позориште Промена – Pozorište Promena / Change Theatre, a razgovor je bio posvećen pozorištu, (samo)organizovanju, preprekama i podsticajima u dosadašnjem radu, uz razmenu iskustava.

Grupa Grupa je osnovana u Kraljevu novembra 2012. godine kao udruženje građana, dok se radom sa mladima bave znatno duže. Aktivnosti koje Grupa Grupa sprovodi tiču se angažovanja mladih stvaralaca iz Kraljeva i okoline, kao i kreiranja alternativnih vidova pozorišne umetnosti.

Svake godine Grupa Grupa okuplja nove, mlade i talentovane ljude. Do sada je kroz Grupu prošlo gotovo stotinu mladih. Od 2014. godine Grupa Grupa je organizator A.N.F.I Teatra, koji je kraljevačkoj publici predstavio neke od najznačajnijih predstava iz Srbije, dok ove godine vredno pripremaju četvrto izdanje festivala. Više o Grupi Grupi možete saznati na njihovom sajtu ili Tviter nalogu.

Pozorište Promena prvi put je osnovano između 1978. i 1979. godine, pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Među prvim osnivačima nalazili su se istaknuti umetnici, između ostalih Miša Belegišanin, Radoslav Milenković i Haris Pašović, svi studenti čuvenog Bore Draškovića. Predstave u okviru Pozorišta Promene gostovale na svim relevantnim festivalima u okviru cele Jugoslavije. Potonje generacije iznova su, u skladu sa svojim mogućnostima, osnivale pozorište. Međutim, ono bi uvek bilo ponovo gašeno, kada bi određena grupa studenata završavala studije.

Novoosnovano Pozorište Promena nastalo je 2015. godine, i ima za osnovni cilj da održavanje svog kontinuiranog pozorišnog života, kao i svojevrsnu oglednu sredinu za studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji tek započinju svoje profesionalne živote. Više o Pozorištu Promena možete saznati na njihovom Fejsbuk ili Instagram nalogu.

fotografije: Luna Šalamon