NAŠA STUDENTKINJA NA COFESTIVALU U SLOVENIJI

NAŠA STUDENTKINJA NA COFESTIVALU U SLOVENIJI

Studentkinja četvrte godine studijskog programa Scenska arhitekura, tehnika i dizajn Željka Jakovljević učestvovala je u radionici u okviru CoFestivala u Ljubljani. Radionicu su vodili koreograf, plesač i pedagog Martin Sonderkamp, i vizuelni umetnik i performer Darko Dragičević.

Radionica je bila zasnovana na prezentaciji metodologije rada koju su Martin Sonderkamp i Darko Dragičević koristili tokom procesa rada na zajedničkoj predstavi APPROXIMATIONS. Njihov rad inspirisan je ispitivanjem prostora, njegove sopstvene performativne uloge, kao i pitanjem odnosa prostora i tela. Autori dovode u vezu socijalno-politički kontekst i specifične telesne i prostorne karakteristike, kao i pitanje koegzistiranja u okviru određenih prostornih aranžmana. Kroz proces, autori se bave istraživanjem uslova u kojima su prostor i telo u interakciji, time kako prostor utiče na telesnu unutrašnjost i obrnuto – kako telo menja prostor oko sebe. Svako izvođenje ostavlja posebne tragove u prostoru i svaki prethodni nastup služi kao polazna tačka i predlog za nove slojeve oznaka i tragova. Načini izražavanja u okviru radionice su bili realizovani kroz medij pisanja, vizuelne komunikacije, pokret, izrade koreografskih skripti kroz prizmu odnosa materijalnog i senzornog. 

Ishod radionice bila je javna prezentacija/predstava u okviru CoFestivala, dan nakon izvođenja APPROXIMATIONS #5, pod nazivom EXTENSIONS #1 u prostoru Kulturnog centra Tobačno 001, Ljubljana. 

Učesnici radionice: Daniel Petković, Ajda Tomazin, Gea Erjavec, Enya Belak, Domen Šega, Martina Jurak, Urša Rupnik, Rada Pernačić, Željka Jakovljević

Fotografije: Iz projekta Extensions #1 Martina Sonderkampa i Darka Dragičevića u sklopu CoFestivala 2016, Urška Boljkovac