RAZGOVORI O SCENSKOM DIZAJNU / MIRKO STOJKOVIĆ - FOTOGRAFIJE I VIDEO

RAZGOVORI O SCENSKOM DIZAJNU / MIRKO STOJKOVIĆ – FOTOGRAFIJE I VIDEO

Četvrtak, 23. jun 2016, 20.00h
Laboratorija za scenski dizajn – Scen Lab
Fakultet tehničkih nauka, Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad
(prizemlje)

U okviru ciklusa „Razgovori o scenskom dizajnu“, Mirko Stojković, dramaturg i nastavnik na osnovnim i master studijama scenskog dizajna, održao je predavanje posvećeno dramaturgiji pervazivnih igara. Predavanje „Uticaj priče na doživljaj prostora“ održano je u četvrtak, 23. juna 2016. godine, u prostoru Laboratorije za scenski dizajn – SCen Lab.

Pervasive games, immersive theatre, locative cinema: svi ti termini označavaju istu formu mimetičke umetnosti u kojoj igrači – ili publika – postaju glavni junaci priče u koju ulaze. Te priče se odvijaju u realnom prostoru, u stvarnosti. Igrači se slobodno kreću ulicama, šunjaju po zgradama, kriju u podrumima, lutaju po muzejima, tumaraju po galerijama, odmaraju u kafanama, smaraju po opštinama, rade u reklamnim agencijama, istražuju po fakultetima – a i mnogim drugim mestima, pošto su svi ovi nabrojani prostori samo iz jedne jedine pervazivne igre pod nazivom „Zatamnjenje“, adaptacije Džojsovog „Uliksa“, realizovane na Bloomsday 2015. godine u Beogradu. Javni prostori kroz koje se ti junaci kreću se transformišu u kulise, najvećim delom bez ikakvih dodatnih intervencija i skoro isključivo zaslugom priče koja, ukoliko se dovoljno vešto vodi, omogućava tako visok stepen uživljavanja da čak i lokacije koje svakodnevno viđamo mogu da, na primer, postanu tamnica u kojoj je zatočen zmaj koji se hrani krvlju miliona, poput Kalemegdana u igri „Zmajev trag“, realizovanoj 2010. godine.

Dr um. Mirko Stojković je vanredni profesor Dramaturgije video igara, Filmske i TV dramaturgije i Kopirajtinga na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, sa više od 20 godina profesionalnog iskustva u starim i novim medijima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Engleskoj i SAD. Član je Udruženja scenarista Srbije, Screewriting Research Network i IETM International network for contemporary performing arts.


Fotografije: Miroslav Živanov


Snimatelj: Slavko Pavlović