Zlatna medalja Praškog kvadrijenala 2015. za Uspostavljanje dijaloga

Zlatna medalja Praškog kvadrijenala 2015. za Uspostavljanje dijaloga

Nastup Srbije na ovogodišnjem Praškom kvadrijenalu pod nazivom „Proces“ nagrađen je Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga.

Nagradu su dobili kustos nacionalne postavke Mia David za rad „Ne(Moć) -Odgovor(nost“), kustoski tim studentske selekcije koji predvodi Tatjana Dadić Dinulović za rad „Proces ili šta je stvarno VAŽNO za mene“, kao i autorski timovi nacionalne i studentske postavke.

Praško kvadrijenale najznačajnija je svetska manifestacija u oblasti scenskog dizajna i scenskog prostora. Nagrada koju je Srbija osvojila ustanovljena je ove godine prvi put kako bi bio naglašen pravac u kome se Kvadrijenale transformiše u poslednjoj deceniji i nagoveštene mogućnosti njegovog daljeg razvoja. Takođe, ovo je prvi put u istoriji Praškog kvadrijenala da je Srbija osvojila nagradu.

U obrazloženju žirija stoji: „Umetnici i studenti iz Srbije pokazali su snažno uverenje da su umetnost i umetnički procesi duboko povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću. Oba rada ukazuju na potrebu saradnje i povezivanja između umetnika i studenata. Reč je o scenskom dijalogu koji privlači publiku i na nju deluje putem vizuelnih i prostornih rešenja, kao i kroz uspostavljanje dijaloga“.

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. održava se u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCen) Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Pokrajinski sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Učesnici u projektu


Fotografija: Nemanja Knežević

TAB katalog

Emisija Plavi krug, RTV: