Razgovori o scenskom dizajnu

Razgovori o scenskom dizajnu

Gostovanje reditelja Andreja Nosova je otkazano.
Razgovor je održan sa Karkatag kolektivom.
>>>

Srbija na Praškom kvadrijenalu 2015.

U utorak, 12. maj 2015, 18.00h u SKC NS Fabrika održan je razgovor sa umetničkim kolektovom Karkatag. Razgovor je vodila Mia David.

Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda formiran 2009. godine. Rad kolektiva obuhvata interaktivne i autonomne instalacije, mašine i manipulabilne objekte. Karkatag se u svom radu služi industrijskim materijalima i tehnologijama istražujući različite prirodne i naučne fenomene, interaktivnost i performativnost mašina, zvuk, kretanje. Kroz specifične javne akcije i performanse, postavljajući instalacije i mašine u javni prostor kao urbanu scenografiju i rekvizite, kolektiv se takođe bavi istraživanjem društvenog aspekta svog delovanja. Posmatrač/prolaznik se dovodi u situaciju da u saigri sa mašinom/instalacijom postane performer/aktivni učesnik u menjanju percepcije prostora i dnevne rutine grada. Karkatag instalacije i mašine se uvek tiču učešća i događaj koji se generiše kroz njihovu upotrebu i predstavlja neodvojivi i suštinski deo samog ostvarenja. U nameri da podstakne eksperiment i učini dostupnim svoje iskustvo u radu sa metalom i mehaničkim sklopovima, kolektiv organizuje radionice i otvara svoj radni prostor kroz artist-in-residence projekte.Unutrašnja struktura kolektiva je fluidna i, pored tri stalna člana, po pravilu podrazumeva saradnju većeg broja ljudi.

Ciklus „Razgovori o scenskom dizajnu“ predstavlja treću seriju događaja nakon ciklusa „Šta je scenski dizajn?“ 2013. i „Dijalozi o scenskom dizajnu“ 2014. godine, koju vode  nastavnici studijskog programa Scenska arhitektura, tehnika i dizajn sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. U ovom ciklusu biće predstavljeni učesnici nacionalne i studentske selekcije Srbije za Praškom kvadrijenalu 2015. godine, članovi kustoskog tima, programskog saveta i komesari. Kvadrijenale je jedna od najznačajnijih svetskih manifestacija posvećenih scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti. Gosti ciklusa, istaknuti i budući stvaraoci, razgovaraće o nastupu Srbije na ovoj manifestaciji i svom stvaralačkom odnosu prema različitim oblastima umetničkog i kustoskog delovanja i scenskog stvaralaštva.

logoi svi