RAZGOVORI O SCENSKOM DIZAJNU

RAZGOVORI O SCENSKOM DIZAJNU

Srbija na Praškom kvadrijenalu 2015.

Siniša Ilić i Mia David

U utorak, 24. mart 2015, 18.00h  u SKC NS Fabrika, Bulevar Despota Stefana 5, Novi Sad, održano je prvo predavanje u ciklusu „Razgovori o scenskom dizajnu“. Razgovor su vodili Mia David i Siniša Ilić.

Siniša Ilić / Prostor neposlušan nadgledanju

Siniša Ilić (Beograd, 1977) je likovni umetnik aktivan u polju izvođačkih umetnosti. Njegov rad uključuje crteže, slike, instalacije i scenografije. Bavi se proučavanjem različitih društvenih pojava i mehanizmima, istražujući oblike rada, socijalnih tenzija i nasilja. Član je i jedan od osnivača TkH (Teorija koja hoda) – umetničko teorijske platforme sa sedištem u Beogradu. Sarađivao je sa nizom umetnika, izvođača i teoretičara na različitim projektima. Autor je desetak scenografija u Beogradu, Zagrebu, Puli, Splitu, Kranju. Izlagao je u galerijama u Londonu, Njujorku, Ljubljani, Beču, Zagrebu, Istanbulu, Beogradu i drugim gardovima. Jedan je od učesnika projekta „Izmeštanje“ koji je predstavljao Srbiju na Praškom Kvadrijenalu 2011. godine.

Ciklus „Razgovori o scenskom dizajnu“ predstavlja treću seriju događanja, nakon ciklusa „Šta je scenski dizajn?“ 2013. godine i „Dijalozi o scenskom dizajnu“ 2014. godine, koju održavaju nastavnici Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, u okviru studijskog programa Scenska arhitektura, tehnika i dizajn. U ovom ciklusu nastavnici će ugostiti i predstaviti učesnike nacionalne i studentske selekcije Srbije za Praško kvadrijenale 2015. godine. PQ jeste jedna od najznačajnijih svetskih manifestacija posvećenih scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti. Gosti ciklusa, istaknuti i budući stvaraoci, razgovaraće o nastupu Srbije na Praškom kvadrijenalu i svom stvaralačkom odnosu prema različitim oblastima umetničkog delovanja i scenskog stvaralaštva.


Fotografije: Petar Mirosavljević

logoi